Σε 24 ώρες θα κατάσχονται ηλεκτρονικά από τις τράπεζες μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και βοηθήματα, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, από όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο, ενώ σε μία ημέρα θα δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Από τις αρχές του επόμενου μήνα σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός για τους οφειλέτες του Δημοσίου, αλλά κυρίως για τους φοροφυγάδες, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να επιταχύνει την ενεργοποίηση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, αφενός για νακλείσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού που κινείται στα 450 εκατ. ευρώ, αφετέρου για να βάλει “φρένο” στις “κόκκινες κάρτες” των δανειστών, οι οποίοι εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στο θέμα περιορισμού της φοροδιαφυγής.
Λόγος για τον οποίο άλλωστε Κομισιόν και ΔΝΤ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε μείωση συντελεστών, κυρίως του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% καθώς, όπως ισχυρίζονται, δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. Παρ’ όλα αυτά το θέμα αναμένεται να το θέσει εκ νέου από σήμερα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις τους και να πετύχει σε πρώτη φάση έστω και την πιλοτική μείωση για ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.
Οσον αφορά, πάντως, το νέο πλαίσιο κατασχέσεων και δεσμεύσεων των τραπεζικών λογαριασμών, σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, που αφορά τη λογιστική τυποποίηση και έλεγχο, στο οποίο θα περιληφθεί και η ειδική διάταξη που θα προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (κωδικοί 659-660) των τόκων των καταθέσεων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ.
Οπως έχει ήδη επισημάνει η “Ν”, ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει “φακελώσει” 900.000 φορολογούμενους με τόκους άνω των 250 ευρώ, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στα ηλεκτρονικά αρχεία που έχουν ήδη αποστείλει τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Όσον αφορά στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή, οι τράπεζες θα πρέπει εντός 24 ωρών από την υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος από τους ελεγκτές του υπουργείου να παρέχουν όλα τα στοιχεία, ούτως ώστε οι έλεγχοι να ολοκληρώνονται άμεσα και να διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου με την άμεση δέσμευση των λογαριασμών όσων αποδεδειγμένα έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες που ζημιώνουν το Δημόσιο.
Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται επίσης και η κοινοποίηση κατασχέσεων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου στα χέρια τρίτων και πιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο να δεσμεύονται άμεσα λογαριασμοί ή να κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία για οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμη κι αν πρόκειται για μισθούς και συντάξεις, εφόσον φυσικά, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το υπόλοιπο που απομένει δεν είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.
Πιλοτικοί συντελεστές
Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%, αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των συζητήσεων των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρά τις αρνήσεις που έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα από Κομισιόν και ΔΝΤ λόγω αποκλίσεων που καταγράφονται στο σκέλος των εσόδων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με στοιχεία θα αποδείξει στους επικεφαλής της τρόικας ότι στην τριετία 2010-2012χάθηκαν έσοδα ΦΠΑ συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στους συντελεστές και της συνακόλουθης κάθετης πτώσης της κατανάλωσης, ενώ περίπου 4.500 επιχειρήσεις εστίασης έβαλαν οριστικά “λουκέτο” και 35.000 εργαζόμενοι σε αυτές έχασαν τις δουλειέςτους.
Επίσης, το οικονομικό επιτελείο θα επισημάνει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα συμβάλει στην αύξηση του τζίρου των καταστημάτων, στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση στην αύξηση των δημόσιων εσόδων.
Διστάζουν οι δανειστές για μείωση του ΦΠΑ
Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιμείνουν ότι η μείωση των δημόσιων εσόδων της ελληνικής κυβέρνσης οφείλεται βασικά στη μείωση των εισοδημάτων και όχι στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης, αλλά και στο ότι το σύστημα συλλογής και είσπραξης εξακολουθεί να είναι «προβληματικό».
Οι δανειστές αμφισβητούν εξάλλου και το γεγονός ότι οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα περάσουν στις τιμές, αν και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, στην περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η πρόταση, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στους τιμοκαταλόγους τις τιμές με διπλό τρόπο: Προ της μείωσης του ΦΠΑ και έπειτα από τη μείωση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]