Γερμανία: Υποβάθμιση προβλέψεων από Bundesbank

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 10:36
UPD:10:50
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στη Γερμανία το 2013 και το 2014 προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας, επικαλούμενη παράγοντες που έχουν να κάνουν με το «εξωτερικό περιβάλλον».

Η Bundesbank αναμένει πλέον ρυθμό ανάπτυξης 0,3% φέτος, έναντι 0,4% που προέβλεπε αρχικά, ενώ για το 2014 υποβάθμισε την πρόβλεψή της σε 1,5% από 1,9%.

«Στην Ευρωζώνη η οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει. Παρ’ όλα αυτά, η Bundesbank βλέπει συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα που στέκουν εμπόδιο στην ταχεία βελτίωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

«Αυτό πιθανόν να αποτελέσει ένα μεγάλο βάρος για την γερμανική οικονομία», προσθέτει. Σύμφωνα με τη Bundesbank, η υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη «οφείλεται κυρίως σε πτωτικές αναθεωρήσεις όσον αφορά στο εξωτερικό περιβάλλον».

Η κεντρική τράπεζα αναμένει ανάκαμψη αργότερα φέτος, χάρη στη σχετικά ισχυρή αγορά εργασίας, τη μεγάλη αύξηση στους μισθούς και την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

REUTERS
Απρόσμενη αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος

Ενθαρρυντικά ήταν, πάντως, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, καθώς ανοδικά κινήθηκαν τον Απρίλιο τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν κατά 2,3% έναντι του Μαρτίου και ξεπέρασαν κατά πολύ την άνοδο 0,5% που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές.

Πάνω από τις προσδοκίες κινήθηκαν και οι γερμανικές εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 1,9% έναντι ανόδου μόλις 0,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε ελαφρώς στα 17,7 δισ. ευρώ από 17,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο. Οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωσή του στα 17,2 δισ. ευρώ.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα