Με κλιμάκωση προειδοποιούν τα ναυτεργατικά σωματεία

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 21:02
UPD:22:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Το πρωί, ναυτεργάτες μπλόκαραν την αναχώρηση ενός υδροπτέρυγου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αίγινα, ενώ λίγο πριν από τις 10 αναχώρησαν με καθυστέρηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δύο υδροπτέρυγα.

Με νέες κινητοποιήσεις μέσα στον Ιούλιο, ακόμη και με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, προειδοποιούν τα ναυτεργατικά σωματεία, που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Το απόγευμα μετέβη στο λιμάνι εισαγγελέας, ο οποίος προειδοποίησε εκπροσώπους των σωματείων ότι είναι επιστρατευμένοι και ότι θα πρέπει να σταματήσουν τη συνδικαλιστική παρέμβαση στα πλοία.

«Η πολιτική επιστράτευση δεν έχει καμία σχέση με τις οφειλές δεδουλευμένων. Αν θέλετε μπορείτε να μας συλλάβετε» απάντησαν τα στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Παράλληλα η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την ενέργεια της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των ελλήνων ναυτεργατών, η οποία συνιστά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και ειδικότερα του Άρθρου ΙΙΙ για τα «Θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές».

Χαρακτηρίζει νόμιμο τον αγώνα των ναυτεργατών τους και δηλώνει πως μπορεί να βασίζεται στη στήριξη και αλληλεγγύη του ευρωπαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ακόμη καλεί την κυβέρνηση να άρει άμεσα την πολιτική επιστράτευση και να προβεί στην κατάργηση της νομοθεσίας που την επιβάλλει και να αρχίσει σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» μεταξύ μελών των ναυτεργατικών σωματείων και επιβατών που περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο. Με παρέμβαση του Κεντρικού Λιμενάρχη Πειραιά και ανδρών του Λιμενικού Σώματος δεν υπήρξε συνέχεια.

Ανάλογη κατάσταση αλλά με μικρότερη ένταση, επικράτησε και στο πλοίο «Αγιος Γεώργιος». Σε εκατοντάδες επιβάτες, δεκάδες οχήματα και φορτηγά, δεν επετράπη η αποβίβαση από εκπροσώπους ναυτεργατικών σωματείων.

Το απόγευμα υπήρξε καθυστέρηση στην επιβίβαση επιβατών και οχημάτων στο πλοίο «Μυτιλήνη» της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου, καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία δεν επέτρεπαν την επιβίβαση. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπου της πλοιοκτήτριας εταιρείας και εκπροσώπων των σωματείων της ΠΝΟ τελικά συμφωνήθηκε η καταβολή των οφειλών να γίνει έως τις 20 Ιουνίου.

Το πρωί, ναυτεργάτες μπλόκαραν την αναχώρηση ενός υδροπτέρυγου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αίγινα, ενώ λίγο πριν από τις 10 αναχώρησαν με καθυστέρηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δύο υδροπτέρυγα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, διεμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση των οφειλομένων στους ναυτικούς από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Θα πρέπει να δούμε εξοφλητικούς λογαριασμούς που αποδεικνύουν ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από μία - δύο εταιρείες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων σε ορισμένες εταιρείες φτάνει και τους επτά μήνες.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με επιστολή του, ζήτησε χθες από την ΠΝΟ να αναστείλει κάθε συνδικαλιστική δράση μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να καταβάλουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ο ΣΕΕΝ ανέφερε ακόμη ότι οι εταιρείες μέλη που οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς θα εκπονήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα