Συνεχίζονται τα «μπλόκα» στο λιμάνι του Πειραιά

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 15:56
UPD:16:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ναυτικοί και επιβάτες περιμένουν μπροστά από πλοία στο λιμάνι του Πειραιά. Παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα σε ναυτικούς, πραγματοποιούν από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ναυτεργατικά σωματεία.

A- A A+

Εστίες έντασης αλλά και καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πλοίων σημειώνονται από το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω κινητοποιήσεων των ναυτεργατών που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Ειδικότερα, ναυτεργάτες δεν επιτρέπουν τον απόπλου του «Αγ. Γεώργιος» για Σίφνο, Σέριφο, Μήλο, ενώ έξω από το πλοίο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά, καθώς και εκατοντάδες επιβάτες. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ της ΠΝΟ, της πλοιοκτήτριας εταιρείας και του λιμεναρχείου, προκείμενου να υπάρξει λύση και να αναχωρήσει το πλοίο.

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από το πλοίο «Βιτσέντζος Κορνάρος» μεταξύ μελών των ναυτεργατικών σωματείων και επιβατών που περίμεναν να επιβιβαστούν στο πλοίο.

Το πρωί, ναυτεργάτες μπλόκαραν την αναχώρηση ενός υδροπτέρυγου από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό την Αίγινα, ενώ λίγο πριν από τις 10 αναχώρησαν με καθυστέρηση για τα νησιά του Αργοσαρωνικού δύο υδροπτέρυγα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογιώργος, διεμήνυσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση των οφειλομένων στους ναυτικούς από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

«Θα πρέπει να δούμε εξοφλητικούς λογαριασμούς που αποδεικνύουν ότι έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πάντως ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις από μία - δύο εταιρείες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων σε ορισμένες εταιρείες φτάνει και τους επτά μήνες.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με επιστολή του, ζήτησε χθες από την ΠΝΟ να αναστείλει κάθε συνδικαλιστική δράση μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να καταβάλουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ο ΣΕΕΝ ανέφερε ακόμη ότι οι εταιρείες μέλη που οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς θα εκπονήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Να βρει άμεση λύση το υπ. Ναυτιλίας

Την παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών ζήτησε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη.

«Δυστυχώς, η αισιοδοξία του αρμόδιου Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ότι θα βρεθεί λύση για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτικών, σε συνεννόηση με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τις τράπεζες, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», παρατήρησε.

Επεσήμανε ακόμη ότι μερικές από τις εταιρείες που οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς τους, λαμβάνουν επιδοτήσεις για τη δρομολόγηση πλοίων τους στις άγονες γραμμές. «Με άλλα λόγια, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν για να έχουν σύνδεση τα νησιά, αλλά την ίδια στιγμή δεν πληρώνονται τα πληρώματα των πλοίων», σημείωσε.

Υπογράμμισε τέλος ότι «πέρα από το αυτονόητο δικαίωμα, να πληρώνεται ο κάθε εργαζόμενος για την εργασία του, τίθεται και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού στην ακτοπλοΐα, μεταξύ των εταιρειών που δεν καταβάλλουν τους μισθούς και των εταιρειών που σέβονται τα πληρώματα τους και καταβάλλουν έγκαιρα τα δεδουλευμένα τους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή