WSJ: Έτοιμο να παραδεχθεί λάθη στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας το ΔΝΤ

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 19:36
UPD:22:06
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε εσωτερικό έγγραφο, με την επισήμανση «αυστηρά απόρρητο», το Ταμείο λέει ότι υποτίμησε τη ζημιά που οι συνταγές του για λιτότητα θα έκαναν στην ελληνική οικονομία. 

Σημαντικά λάθη τα τελευταία τρία χρόνια στους χειρισμούς του αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αναμένεται να παραδεχθεί το ΔΝΤ, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε εσωτερικό έγγραφο, με την επισήμανση «αυστηρά απόρρητο», το Ταμείο λέει ότι υποτίμησε τη ζημιά που οι συνταγές του για λιτότητα θα έκαναν στην ελληνική οικονομία, σημειώνει όμως ότι η απάντηση στην κρίση, σε συντονισμό με την ΕΕ, «αγόρασε χρόνο» ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

To ΔΝΤ λέει ακόμη ότι παρέβη τους κανόνες τους ώστε να κάνει το χρέος της Ελλάδας να φαίνεται βιώσιμο, καθώς και ότι εξετάζοντας τα δεδομένα εκ των υστέρων η χώρα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ ώστε να ζητήσει βοήθεια.  

Σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal, στο εσωτερικό έγγραφο σημειώνεται ακόμη πως το Ταμείο υπήρξε υπερβολικά αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει σε χρηματοδότηση από τις αγορές αλλά και την πολιτικής της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Αναφέρεται ακόμη πως το μεγαλύτερο όφελος από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης του 2010 δεν το είχε η Ελλάδα αλλά ευρύτερα η Ευρωζώνη

Επίσης, το ΔΝΤ επικρίνει την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, η οποία έγινε τελικά το Μάρτιο του 2012, δύο χρόνια μετά το αρχικό πακέτο διάσωσης, ωστόσο αναγνωρίζει ότι ήταν «πολιτικά δύσκολη» μια μείωση του χρέους νωρίτερα.

Το Ταμείο αναγνωρίζει ακόμη ότι η ανάλυσή του ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη ήταν λανθασμένη «σε μεγάλο βαθμό».

Σφοδρή κριτική δέχεται και η Κομισιόν, η οποία «είχε την τάση να διαμορφώνει πολιτικές θέσεις διά της συναίνεσης, είχε μικρή επιτυχία στην εφαρμογή (δημοσιονομικών κανόνων) και δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων».

Στο έγγραφο αναφέρεται ακόμη ότι το Ταμείο είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012 ενώ η χώρα έχασε το 17% του πραγματικού ΑΕΠ της και το πρόγραμμα διάσωσης έκανε λόγο για ανεργία σε ποσοστό 15% το 2012 ενώ το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 25%.

Σύμφωνα με την WSJ, μια εκδοχή του εγγράφου αυτού αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα