Απογοητευμένοι με την Ε.Ε. τα δύο τρία των Γάλλων

Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 15:41
UPD:16:54
EPA/IAN LANGSDON

Απογοητευμένοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν τα δύο τρίτα των Γάλλων, εκτιμώντας ότι η Ε.Ε. έχει πάρει λάθος κατεύθυνση , σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες το Ινστιτούτο Gallup.

«Οι Γάλλοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην παγκοσμιοποίηση και αυξάνεται η ανασφάλειά τους για τη θέση τους στην Ευρώπη. Τα ευρήματά μας αντανακλούν αυτή τη στροφή στη Γαλλία μακριά από την ΕΕ προς πιο πιεστικά εθνικά προβλήματα", σχολίασε η Άννα Μάντσιν από το Gallup.

Στην απογοήτευση των Γάλλων συντείνει επίσης η αύξηση της ανεργίας και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών από τότε ο ανέλαβε την εξουσία ο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από τη διακυβέρνησή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gallup, οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να πουν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην ΕΕ (17%), ενώ το 62% εκτιμά ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 86% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την ηγεσία Ολάντ.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι απόψεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, τις δυο κινητήριες δυνάμεις της Ευρώπης παραδοσιακά, αποκλίνουν, υπονομεύοντας την ενότητα, ύστερα από τρία χρόνια οικονομικής αναταραχής και κοινωνικής έντασης.

«Ο γαλλογερμανικός άξονας ο οποίος στο παρελθόν αποτελούσε τη μεγαλύτερη βάση για την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα αποδυναμώνεται, αντανακλώντας την αποκλίνουσα διάθεση των δυο χωρών», εκτιμά η κ. Μάντσιν.

Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη, οι απόψεις στις δύο χώρες φαίνεται να συγκλίνουν, καθώς το 34% των Γάλλων τάσσεται υπέρ και αντίστοιχο είναι το ποσοστό και στη Γερμανία .

Συγκριτικά, στη Βρετανία, όπου υπάρχει μεγαλύτερος ευρωσκεπτικισμός σε σύγκριση με τη Γαλλία, το 56% εκτιμά ότι η ΕΕ κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 82% μεταξύ αυτών που αποδοκιμάζουν την πολιτική του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στις έξι χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η δημοσκόπηση —Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία— οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της ΕΕ των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ε.Ε. κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σε ερώτηση σχετικά με τη γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη, το 54% των Γερμανών την εγκρίνει όπως και το 45% των Γάλλων και το 36% των Βρετανών. Στις έξι ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες διεξήχθη η δημοσκόπηση, το ποσοστό των ερωτηθέντων που εγκρίνει την ηγεσία της γερμανίδας καγκελάριου Άγγελας Μέρκελ είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό αυτών που την αποδοκιμάζουν.

Για τους ευρωπαίους ηγέτες, τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι ίσως οι απόψεις για έξοδο από την ΕΕ, τα μέλη της οποίας θα αυξηθούν σε 28 με την ένταξη της Κροατίας τον Ιούλιο.

Στη Γαλλία πάνω από το ένα τρίτο των Γάλλων (34%) θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου ενώ το ίδιο θα έκανε και το ένα τρίτο των Γερμανών.
Με τις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο να διεξάγονται τον προσεχή Μάιο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ ύστερα από χρόνια κρίσης θα τροφοδοτήσει τις ψήφους εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο παρελθόν, το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές μειωνόταν μετά το 1979 φθάνοντας στο 43% στις προηγούμενες εκλογές το 2009.
Ωστόσο αυτό είναι πιθανό να αλλάξει: το 73% των Γάλλων δήλωσαν ότι εάν διεξάγονταν εκλογές την προσεχή εβδομάδα, θα ψήφιζε. Το αντίστοιχο ποσοστό των Γερμανών θα ήταν 69% και 68% στην Βρετανία, πολύ μεγαλύτερο από το σύνηθες ποσοστό συμμετοχής.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα