Γαλλία: Βολές για «ευρωπαϊκό δογματισμό» υπέρ της λιτότητας

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 15:01
UPD:15:21
EPA/ETIENNE LAURENT

Ο γάλλος υπουργός για την Ανόρθωση της Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς την «αξιοσημείωτα αδρανή, όσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ, η οποία είναι σήμερα ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη».

Για αδράνεια κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο γάλλος υπουργός για την Ανόρθωση της Βιομηχανίας, Αρνό Μοντεμπούρ, ασκώντας έντονη κριτική για τον «ευρωπαϊκό δογματισμό» υπέρ της λιτότητας.

Ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος ανήκει στην αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Ολάντ, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντάς την «αξιοσημείωτα αδρανή, όσον αφορά την ισοτιμία του ευρώ, η οποία είναι σήμερα ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη».

Οι δηλώσεις αυτές διαδέχθηκαν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Ολάντ ότι σκοπεύει να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 μέσω της μεταρρύθμισης του γενναιόδωρου συστήματος οικογενειακών επιδομάτων που ισχύει στη Γαλλία.

«Έχουμε μια μορφή ευρωπαϊκού δογματισμού, ο οποίος εξάλλου επικρίνεται απ' όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Μοντεμπούρ επικαλούμενος τις προειδοποιήσεις που διατυπώνουν κυρίως το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ αλλά και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εναντίον των πολιτικών λιτότητας που προωθούνται από την Κομισιόν.

Ο υπουργός καταφέρθηκε εναντίον «του πολλαπλασιασμού των σχεδίων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και τη συσσώρευση μέτρων που τελικά μας οδηγούν στο να έχουμε ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, εκτός από την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, από κυβερνητική πηγή στο Παρίσι έγινε γνωστό πως στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος των επιδομάτων, που πρόκειται να παρουσιαστεί εντός της ημέρας, δεν θα κοπούν εντελώς τα επιδόματα για ορισμένες οικογένειες που έχουν υψηλά εισοδήματα, όπως είχαν αναφέρει ορισμένοι αξιωματούχοι.

Αντ' αυτού, έγγραφα στα οποία παρουσιάζεται η πρόταση για τη μεταρρύθμιση δείχνουν ότι ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων που θα γίνουν, θα έρθει από τον περιορισμό των εξαιρέσεων στο φόρο εισοδήματος που μπορούν να διεκδικούν εύποροι γονείς ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα