Κρίσιμη ημέρα για πολλές ακτοπλοϊκές

Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτικών - Απειλή κινητοποιήσεων
Τετάρτη, 05 Ιουνίου 2013 07:00
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε στη «Ν» ότι η ΠΝΟ θα κινηθεί κατά περίπτωση και ανά πλοίο, ανάλογα με τη στάση της κάθε εταιρείας.

Κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα για μία σειρά ακτοπλοϊκών εταιρειών, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) εμφανιζόταν χθες αποφασισμένη να προχωρήσει συνδικαλιστική δράση και να μπλοκάρει την αναχώρηση των πλοίων τους από τα λιμάνια της Αττικής (Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα) ζητώντας από τις επιχειρήσεις την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτικών.

Χθες και ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι σε ορισμένες εταιρείες γινόταν σημαντική προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα προκειμένου να καταβληθεί μέρος των οφειλόμενων αποδοχών, σημειώθηκε παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ο οποίος με επιστολή του ζήτησε από την ΠΝΟ να αναστείλει κάθε συνδικαλιστική δράση μέχρι το τέλος Ιουνίου προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις εταιρίες να καταβάλουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευμένων. Ο ΣΕΕΝ ανέφερε ακόμη ότι οι εταιρείες μέλη που οφείλουν χρήματα στους ναυτικούς θα εκπονήσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των οφειλομένων.

Στελέχη των εταιρειών ανέφεραν πάντως ότι η εν λόγω περίοδος είναι η χειρότερη για τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, καθώς αποστερούν τις εταιρείες από έσοδα ζωτικής σημασίας, αφού η επιβατική και μεταφορική κίνηση αυξάνεται.

Αλλωστε, όπως σημείωναν τα ίδια στελέχη, λόγω ακριβώς των αυξημένων εσόδων, αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουλίου οι περισσότερες εταιρείες να έχουν εξοφλήσει πλήρως όλες τις οφειλές τους προς το προσωπικό τους, αφού η ρευστότητα βελτιώνεται σημαντικά λόγω εποχικότητας. Αλλα στελέχη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γατί τώρα η κινητοποίηση που αναμένεται αύξηση της κίνησης και κάθε ημέρα απεργίας λειτουργεί ουσιαστικά σε βάρος των εργαζόμενων.

Χθες, πάντως, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, δήλωσε στη «Ν» ότι η ΠΝΟ θα κινηθεί κατά περίπτωση και ανά πλοίο, ανάλογα με τη στάση της κάθε εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα