ΔΝΤ: Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για τις ισπανικές τράπεζες

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 16:42
UPD:18:53
REUTERS/JUAN MEDINA

Οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Tους υψηλούς κινδύνους που εγκυμονεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ισπανίας και την ανάγκη λήψης πιο δραστικών μέτρων για την ενίσχυσή του επισημαίνει το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, το ταμείο πιέζει για τη λήψη απαιτητικών μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ισπανικές τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν τις ζημιές που προέρχονται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Οι κίνδυνοι στην οικονομία, και συνεπώς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παραμένουν υψηλοί, καθώς η Ισπανία συνεχίζει να διέρχεται από μία δύσκολη διαδικασία διόρθωσης μεγάλων ανισορροπιών πριν από την κρίση», σημειώνει το ΔΝΤ.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Άρχισε το ξεπούλημα η bad bank της Ισπανίας

Μεγαλύτερη αξιοπιστία και ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας βλέπουν η Ε. Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην τελευταία τους έκθεση. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθώς η Ισπανία παραμένει σε ύφεση, που αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2014. Για να «καθαρίσει» το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, μία «κακή» τράπεζα απορρόφησε ακίνητα συνολικής αξίας 51 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα, πρέπει να βρει τρόπο να τα αξιοποιήσει. Τους τρεις πρώτους μήνες της λειτουργίας της, πούλησε 550 ακίνητα. Έχει, όμως, ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Μόνο οι κατοικίες στο χαρτοφυλάκιό της ξεπερνούν τις 55.000. Ακολουθούν χιλιάδες γραφεία και καταστήματα, αλλά και τριάντα ξενοδοχεία. Οι Ισπανοί συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους, όπως έκαναν το Σάββατο, διαμαρτυρόμενοι για τη λιτότητα και την ανεργία ρεκόρ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, δήλωσαν ότι προσδοκούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Σε μία ξεχωριστή ανακοίνωση, η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημειώνουν ότι το ισπανικό τραπεζικό σύστημα απαιτεί ακόμη «στενή παρακολούθηση».

Αν και διαπιστώνουν ότι η Ισπανία τηρεί τους όρους του προγράμματος και ότι το κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Επιτροπή τονίζουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι καλωσορίζει την πρόσφατη αποσαφήνιση από την Τράπεζα της Ισπανίας των κριτηρίων για τον καθορισμό της ταξινόμησης των αναχρηματοδοτούμενων και αναδιαρθρωμένων δανείων. «Η αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων αυτών θα συμβάλει στη διασφάλιση επαρκών προβλέψεων για τις ζημίες από τα δάνεια», αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα καθώς η οικονομία της χώρας χειμάζεται για έκτο χρόνο, μειώνοντας τη ζήτηση για δάνεια και αυξάνοντας τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα ισπανικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν αναχρηματοδοτήσει ή αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους 208,2 δισ. ευρώ, ανέφερε η Τράπεζα της Ισπανίας τον περασμένο μήνα.

Η Ισπανία ζήτησε πέρυσι βοήθεια από την Ευρωζώνη για τις τράπεζές της, λόγω της ανησυχίας ότι οι ζημιές που είχαν προκύψει σε μεγάλες αποταμιευτικές τράπεζές της, όπως ο όμιλος Bankia, θα κατέστρεφαν τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα