Ισπανία: Συρρίκνωση 0,5% το α' τρίμηνο

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 13:05
UPD:13:15
REUTERS/PAUL HANNA

Σε ετήσια βάση, το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% το α’ τρίμηνο, έναντι 1,9% που ήταν η ετήσια συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο του 2012.

Συρρίκνωση 0,5% παρουσίασε η ισπανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε τριμηνιαία βάση, εξαιτίας της εξασθένησης που παρατηρήθηκε στην εγχώρια ζήτηση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ συνέχισε να μειώνεται για έβδομο διαδοχικό τρίμηνο, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και για κάποιο διάστημα το επόμενο έτος.

Σε ετήσια βάση, το ισπανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% το α’ τρίμηνο, έναντι 1,9% που ήταν η ετήσια συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο του 2012.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ισπανία: Συρρίκνωση 0,5% το α' τρίμηνο

Για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο η Ισπανία βλέπει την οικονομία της να συρρικνώνεται. Στις αρχές του 2013, η ύφεση βρέθηκε στο 0,5%, σε σύγκριση με τα τέλη του 2012, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Κύρια αιτία η μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, άμεση συνέπεια της εκρηκτικής ανεργίας, που στην Ισπανία ξεπερνά το 27%. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ισπανικής κυβέρνησης, η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από το τούνελ της δημοσιονομικής προσαρμογής και η οικονομία θα γυρίσει σε ανάπτυξη στα τέλη του έτους. Πάντως, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώνεται, αφού η μείωση των εισαγωγών, συνοδεύτηκε από άνοδο των εξαγωγών κατά 4,4% το Φεβρουάριο.

Η υψηλή ανεργία και τα εξασθενημένα οικονομικά στοιχεία στην Ισπανία και άλλα κράτη της Ευρωζώνης τροφοδοτούν τον έντονο διάλογο σχετικά με το εάν είναι προτιμότερο η Ευρώπη να εγκαταλείψει τις πολιτικές λιτότητας, τις οποίες υποστηρίζει σθεναρά η Γερμανία.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση είναι σημαντικές, το πρόβλημα όμως είναι ότι το σημείο εκκίνησης της ισπανικής οικονομίας ήταν πολύ χειρότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή οικονομία και η προσαρμογή υπό αυτές τις συνθήκες είναι μια χρονοβόρος διαδικασία», σχολιάζει στο Reuters ο αναλυτής της Nomura, Σίλβιο Περούτζο. «Δεν βλέπουμε επιστροφή της Ισπανίας στην ανάπτυξη νωρίτερα από κάποια στιγμή το επόμενο έτος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα