Κροατία: Προβληματισμός για δημόσιο χρέος και έλλειμμα

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2013 14:14
UPD:14:14
REUTERS/NIKOLA SOLIC

Η κεντρική τράπεζα της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ.

Σε αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Κροατίας ενδέχεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις η χώρα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιουλίου 2013, με βάση τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους και του ελλείμματος του προϋπολογισμού πάνω από τα ανώτατα όρια που προβλέπει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Το χρέος της Κροατίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 62,5% του ΑΕΠ το 2014, αυξημένο περίπου 10% σε σχέση με το 2012, ξεπερνώντας το επίσημο ευρωπαϊκό όριο (60%). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διευρυνθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2013, από 3,8% το 2012, επίσης πάνω από το όριο του 3% που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το Reuters, με βάση τις εξελίξεις αυτές, δεν αποκλείεται η χώρα να τεθεί υπό άμεση «παρακολούθηση» και η Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση για να διαπιστώσει εάν υφίσταται υπερβολικό έλλειμμα ή άλλοι παράγοντες που προκαλούν ανησυχία. Πάντως, προς το παρόν, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ανάληψη δράσης.

Η Κροατία που θα ενταχθεί στην Ε.Ε., έπειτα από έξι χρόνια ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένεται ότι θα ακολουθήσει παραδείγματα όπως αυτά της Τσεχίας και της Σλοβακίας, ιδιωτικοποιώντας μεγάλες κρατικές τράπεζες και εταιρείες.

Η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. πυροδότησε ελπίδες για αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε 44 δισ. ευρώ, ανάκαμψη της οικονομίας και ενίσχυση της απασχόλησης. Ωστόσο, η Επιτροπή προειδοποιεί για διεύρυνση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, για μεγάλο δημόσιο χρέος και γενικά για ένα μη ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που επλήγη από την έλλειψη ανταγωνισμού, την «φτωχή» νομική προστασία των επενδυτών και την αδύναμη δημόσια διοίκηση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα