Κροατία: Υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη το 2013

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 14:48

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη προς τα κάτω προχώρησε η κυβέρνηση της Κροατίας, εξαγγέλλοντας παράλληλα μείωση μισθών στο δημόσιο, προκειμένου το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 3%.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία της Κροατίας, ο υπουργός Οικονομικών, Σλάβκο Λίνιτς, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε υποάβθμιση του αναμενόμενου ρυθμού ανάπτυξης για το 2013 σε 0,7%, έναντι 1,8% που είχε εκτιμήσει αρχικά.

Ως εκ τούτου, τα δημοσιονομικά έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 1,2 δισ. κούνα περίπου, ενώ αντίστοιχη πορεία θα ακολουθήσουν και τα έξοδα, με στόχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού να μην ξεπεράσει το επίπεδο του 3%.

Ο κ. Λίνιτς προσέθεσε, επίσης, ότι η αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης προς τα κάτω συνεπάγεται τη μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα πρέπει να υπολογίζεται σε μισθολογική κλίμακα, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με την ισχύουσα.

Η απόφαση για τη μείωση των μισθών ήταν απαραίτητη, καθώς το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί περίπου στο 60% του ΑΕΠ και οι παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ξοδέψει περισσότερα χρήματα ή να προχωρήσει σε δανεισμό, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι οι μειώσεις των μισθών δεν θα αποτελέσουν θέμα διαπραγματεύσεων με τα εργατικά συνδικάτα. «Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση που δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα