Αυξάνεται η τιμή του αργού πετρελαίου

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 08:54

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 2,5% σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου, μετά τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ότι ο πόλεμος στο Ιράκ μπορεί να διαρκέσει μήνες, παρατείνοντας την αναστάτωση στις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου, που μειώθηκαν κατά τρία τέταρτα την τελευταία εβοδμάδα.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Μαΐου, αυξήθηκε κατά 69 σεντς, ποσοστό 2,5%, φθάνοντας στα 28,66 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 28,55 δολ. το βαρέλι στη 1:29' μ.μ. στη Σιγκαπούρη.

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράκ, μειώθηκαν κατά 76% την τελευταία εβδομάδα, όταν άρχισε ο πόλεμος στη χώρα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη. Το Ιράκ, το οποίο παράγει το 3% των παγκόσμιων προμηθειών και είναι η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός χώρα της Μέσης Ανατολή, παρήγαγε 443.000 βαρέλια ημερησίως, κατά 1,8 εκατ. βαρέλια λιγότερο, την τελευταία εβδομάδα.

Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 69 σεντς, ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 27,97 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη. Η τιμή του, τις δύο τελευταίες εβδομάδες υποχώρησε κατά 25%, καθώς έντονη αισιοδοξία επικράτησε ότι οι εξαγωγές από το Ιράκ σύντομα θα αποκατασταθούν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα