Ανέκαμψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 10:00

AΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο μετά τη χθεσινή άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/26/336006.htm .

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,37% και διαμορφώθηκε στις 8.351,92 μονάδες. Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο παραπάνω δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,33%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 821,43 μονάδες αυξημένος κατά 1,13%.

Η μετοχική τιμή της NTT DoCoMo, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία, ενισχύθηκε κατά 1,76%. Στη χθεσινή συνεδρίαση είχε κλείσει με απώλειες της τάξεως του 6%.

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση (8,14%) σημείωσε σήμερα η μετοχή της All Nippon Airways, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στην Ιαπωνία, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη από τη σημαντική άνοδο που είχε σημειώσει κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ωστόσο, παρά τη σημερινή ανάκαμψη, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης, καθώς τα μηνύματα από το μέτωπο του πολέμου παραμένουν αντιφατικά.

Χθες, ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων πτέραρχος Ρίτσαρντ Μάγιερς προέβλεψε ότι οι σκληρότερες μάχες έπονται, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα ακόμη.

Βρισκόμαστε πιο κοντά στην αρχή παρά στο τέλος του πολέμου, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο Τζορτζ Μπους πάντως διαβεβαίωσε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις σημειώνουν «πρόοδο».

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου έχουν αρχίσει να γίνονται ήδη ορατές στην οικονομία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες του πολέμου οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 9,9%, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των Αμερικανών καταναλωτών υποχώρησε στο 62,5 της κλίμακας το Μάρτιο από 64,8 το Φεβρουάριο. Πρόκειται για τον τέταρτο διαδοχικό μήνα πτώσης του δείκτη.

Σημειώνεται ότι κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες, όπως η Sony και η Toyota, βασίζουν σημαντικό μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά.

Ο Μπεν Μπερνάνκε, μέλος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαιη επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Fed ακολουθεί τη σωστή νομισματική πολιτική.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα