Reuters: Κερδίζει έδαφος ο αγωγός TAP

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 15:46
UPD:16:21
EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Το μεγάλο σχέδιο της Ευρώπης για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα, που θα μειώσει την εξάρτηση των ανατολικών χωρών από τη Ρωσία, μπορεί να έχει υπονομευτεί σημαντικά από το ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο της Μόσχας, γράφει σε ανάλυσή του το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τη στιγμή που το Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζεται να επιλέξει αγωγό για τις μελλοντικές εξαγωγές του, το έργο του Nabucco – που αποτελεί εδώ και πολύ καιρό το αγαπημένο της Ε.Ε. - θα μπορούσε να χάσει έναντι του μικρότερου Trans Adriatic Pipeline (TAP) που θα περνά από την Ελλάδα και θα καταλήγει στη νότια Ιταλία.

Σε μια περίπλοκη εξίσωση που βασίζεται τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική βιωσιμότητα, ο TAP παίρνει προβάδισμα έναντι του Nabucco που θα καταλήγει στην Αυστρία, εν όψει της κατασκευής του South Stream από τη Ρωσία, ύψους 39 δισ. δολαρίων.

«Το ερώτημα είναι: θα είναι ο Nabucco βιώσιμος αν κατασκευαστεί ο South Stream;», αναφέρει ο Άντριου Νεφ, επικεφαλής αναλυτής ενεργειακών θεμάτων της εταιρείας ερευνών IHS.

Η επιλογή μεταξύ Nabucco και TAP αναμένεται τον Ιούνιο από τους εταίρους της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ, της οποίας ηγείται η BP και η αζέρικη κρατική εταιρεία ενέργειας Socar.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει άμεσα λόγο στην επιλογή, αλλά η πρόσφατη στροφή της από τη στήριξη του Nabucco προς μια «ουδέτερη στάση για τα έργα» θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά. Η Ε.Ε. πλέον αναφέρει ότι θα ήταν ευχαριστημένη με οποιοδήποτε αγωγό ή ακόμα και με τους δύο.

«Έχει σημειωθεί σημαντική αλλαγή», λέει στο Reuters ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του TAP, Μάικλ Χόφμαν.

Ο εκπρόσωπος του Nabucco, Κρίστιαν Ντολεζάλ, δήλωσε πως το έργο του συνεχίζει να έχει ισχυρή πολιτική στήριξη.

Πηγή: Reuters
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα