Μέχρι το τέλος του 2015 έτοιμος ο South Stream

«Ο αγωγός είναι πραγματικότητα»
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 14:32
UPD:14:45
EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL

Ο τεράστιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίας 39 δισ. δολαρίων, θεωρείται ως η απάντηση της Ρωσίας στις προσπάθειες της Ε.Ε. να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Τη διαβεβαίωση ότι ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream θα έχει κατασκευαστεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του 2015, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του υποθαλάσσιου τμήματος της γραμμής, επιχειρώντας να διαλύσει τις αμφιβολίες σχετικά με την κατασκευή του.

«Η απόφαση για την επένδυση έχει ληφθεί. Οι μέτοχοι μας έχουν δώσει εντολή να εργαστούμε ώστε ο πρώτος αγωγός να είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του 2015 και αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου εργαζόμαστε»,  είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Μαρσέλ Κραμέρ, διευθύνων σύμβουλος της South Stream Transport. «Είναι πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο τεράστιος αγωγός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίας 39 δισ. δολαρίων, θεωρείται ως η απάντηση της Ρωσίας στις προσπάθειες της Ε.Ε. να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές. Ο αγωγός θα εκτείνεται σε περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία στη βορειοανατολική Ιταλία.

Αρκετοί αναλυτές και διπλωμάτες έχουν αμφισβητήσει την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού. Εκτός από το υπέρογκο τίμημα, υπάρχει και η τεχνική πρόκληση της κατασκευής ενός αγωγού 900 χιλιομέτρων κάτω από τη θάλασσα και σε βάθος έως 2.000 μέτρα.

Μέτοχοι του South Stream είναι η ρωσική Gazprom και η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF. Ο αγωγός θεωρείται ανταγωνιστικός του Nabucco West και του TAP, που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από το τεράστιο κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν.

Μέχρι το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να έχει επιλεχθεί ποιος από τους δύο αγωγούς Nabucco ή TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη δεύτερη φάση του Σαχ Ντενίζ, η οποία αναμένεται να αρχίσει την παραγωγή το 2018 ή το 2019 και να φτάσει τα 16 δις κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως.

Σύμφωνα με τον Κραμέρ, ο South Stream θα πρέπει να έχει λειτουργήσει νωρίτερα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της χρηματοδότησης του έργου έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2014.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα