Ραγδαία επιδείνωση κλίματος

Μετά τις δηλώσεις Μπους για μακροχρόνια σύρραξη
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 00:01
UPD:06:33

Η ΔΗΛΩΣΗ του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους πως ο πόλεμος θα κρατήσει όσο χρειασθεί για να εκδιωχθεί ο Σαντάμ από το Ιράκ, τρόμαξε τις αγορές και φαίνεται ότι έπεισε τους επενδυτές πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν πολύ χρόνο. Το κλίμα επιδεινώθηκε περισσότερο από δημοσιεύματα εφημερίδων που θέλουν τις μάχες να διαρκούν τουλάχιστον έξι μήνες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια αντέδρασαν αμέσως στις εξελίξεις αυτές, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να παραμένουν σε πτωτική τροχιά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Σις ΗΠΑ

Στη Wall Street, οι μετοχικές τιμές κατάφεραν να καλύψουν τις αρχικές απώλειες καθώς αρκετοί επενδυτές αποφάσισαν να κρατήσουν τις θέσεις τους στην αγορά ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε γενικά προβλέπεται ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη, βελτίωση της κερδοφορίας των εταιρειών και φυσικά ότι δεν θα υπάρχει καμιά γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Nabors Industries, Noble Corp, Rowan Co, General Electric, Broadcom Corp, Steel Technologies, RSA Security, Computer Sciences Corp, Motorola Inc, Pediatrix Medical Group, Tommy Hilfigen, Continental Airlines. Το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης δεν αντέδρασε στην ανακοίνωση των «φτωχών» στατιστικών για την οικονομική ανάπτυξη του 2002, αφού ανταποκρίθηκε στις προβλέψεις της αγοράς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 28,43 μονάδες, ποσοστό 0,35%, φθάνοντας στις 8.201,45 μονάδες. Με απώλειες 3,20 μονάδων, ποσοστό 0,23%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.384,25 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,9% και 2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται 13% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία υποχώρησε προσωρινά στις 12 Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι επενδυτές επαναφέρουν στις μετοχές την επιβάρυνση του πολέμου, την οποία είχαν εν μέρει αποσύρει στη διάρκεια της πρόσφατης κούρσας των αγορών.

Από την πλευρά τους, οι διαχειριστές Ταμείων υποστήριξαν πως η εκτίμηση αυτή παραείναι σκληρή και αγνοεί τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών και τα αρνητικά εταιρικά νέα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Munich Re (-11,6%), Swiss Re (+6,3%), HVB Group (+0,6%), Boots Group (-5,7%), Air France (-5%), Renault (-5,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα