Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 07:02
UPD:07:05

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, κυρίως εκείνων των εταιρειών που βασίζονται στις πωλήσεις που πραγματοποιούν εκτός χώρας, όπως της Toyota Motor Corp. και της Canon Inc., καθώς εκτιμάται ότι το κόστος των συντονισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων για την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από το Ιράκ, θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 8.251,65 στη 1:10' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι μετοχές των εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και πραγματοποιούν εξαγωγές, ήταν οι δύο κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Topix. Ο δείκτης έχανε 6,83 μονάδες, φθάνοντας στις 816,63 μονάδες.

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην παγκόσμια οικονομία θα είναι μεγάλος», ανέφερε ο Tamio Kato, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 250 εκατ. δολ. με την Shinko Investment Trust, συμπληρώνοντας : «Ο,τιδήποτε μπορεί να συμβεί με τον πόλεμο οπότε και θα επηρεάσει άμεσα τις επενδυτικές αποφάσεις». Ο Kato επεσήμανε ότι προτιμά αυτόν τον καιρό μετοχές μικρών εταιρειών.

Στις λοιπές αγορές της Ασίας, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τα ταξίδια σημείωναν απώλειες, τόσο εξ αιτίας του πολέμου, όσο και των κρουσμάτων της άτυπης πνευμονίας, με αποτέλεσμα τη μείωση των κρατήσεων στις αεροπορικές εταιρείες.

Οι μετοχές της Qantas Airways Ltd. ήταν πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 1,5 έτους, μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει για τα κέρδη της.

Η China Airlines, η Cathay Pacific Airways και η Singapore Airlines Ltd., σημείωναν απώλειες για δεύτερη ημέρα. Η China Airlines, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, οδήγησε κατά 1,1% σε πτώση τον δείκτη TWSE.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά τον έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς της άτυπης πνευμονίας, από την οποία προσεβλήθησαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σε 14 κράτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα