Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 10:58
UPD:11:02

ΜΙΚΤΗ εικόνα παρουσιάζουν οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού σημειώνουν και σήμερα σημαντική άνοδο εξαιτίας των φόβων για παράταση του πολέμου και των καθυστερήσεων στις εξαγωγές της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής.

Στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου ενισχύεται κατά 88 σεντς έχοντας διαμορφωθεί στα 27,7 δολάρια το βαρέλι.

Η μετοχή της Shell ενισχύεται κατά 0,71% συμβάλλοντας στην άνοδο του βρετανικού δείκτη FTSE 100 κατά 0,39%.

Αντιθέτως, πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά της Γαλλίας κυρίως λόγω των πιέσεων στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 0,19% και έχει διαμορφωθεί στις 2.717 μονάδες. Οι τίτλοι της Credit Agricole και Credit Lyonnais υποχωρούν κατά 0,77% και 0,37% αντιστοίχως.

Η Credit Agricole ανακοίνωσε χθες ότι η προσφορά της, ύψους 19,5 δισ. ευρώ, για την εξαγορά της ανταγωνίστριάς της Credit Lyonnais αναμένεται να ανοίξει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, οι παραπάνω τράπεζες θα απολύσουν περίπου 3.500 εργαζομένους από το τμήμα τραπεζικών επενδύσεών τους, όταν θα ολοκληρώσουν την προτεινόμενη συγχώνευσή τους. Ανακοίνωσαν επίσης ότι σκοπεύουν να μειώσουν το κόστος κατά 19,5 δισ. ευρώ.

Απώλειες (0,79%) καταγράφει και ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη με τη μετοχή της Munich Re, του μεγαλύτερου ομίλου αντασφάλισης στον κόσμο, να υποχωρεί κατά 7,97%.

Η Goldman, Sachs & Co. αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω κατά 64% τις εκτιμήσεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή της Munich Re στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι τα καθαρά κέρδη της στο 2002 διαμορφώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ έναντι 250 εκατ. του 2001, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι θα έφθαναν τα 1,86 δισ. ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/28/341604.htm .

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, η ανεργία στη Γαλλία αυξήθηκε στο 9,2% το Φεβρουάριο, από 9,1% τον Ιανουάριο, http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/28/342296.htm .

Στις 15:30, στις ΗΠΑ, θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα και τις ιδιωτικές δαπάνες Φεβρουαρίου, ενώ στις 16:45 θα ανακοινωθεί ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για το Μάρτιο (οριστικά στοιχεία). Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 75 μονάδες από 79,9 μονάδες το Φεβρουάριο.

Η προσοχή όλων παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις από τον πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ΄ ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε πως οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις σημειώνουν «σταθερή πρόοδο», προσθέτοντας όμως πως «ο πόλεμος στο Ιράκ θα διαρκέσει όσο είναι αναγκαίο για να τον κερδίσουμε». Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως «οι πιο σκληρές μάχες είναι μπροστά».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος σε συνδυασμό με την εξάπλωση της τρομοκρατίας απειλούν να υπονομεύσουν την εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να πιέσουν περισσότερο τις αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/28/341535.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα