Αισιόδοξος ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως το τέλος τού έτους θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του.
Εκτιμά, παράλληλα, πως εντός του 2014, όταν θα επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, θα αρχίσει να μειώνεται και το ποσοστό της ανεργίας.
Μιλώντας στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στον στόχο για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και επισημαίνει τη βούληση της κυβέρνησης να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της προκειμένου να μπορέσει να ενεργοποιήσει τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου που αφορά την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους με τα κατάλληλα μέτρα.
Ερωτηθείς, αν η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για συμμετοχή του επίσημου τομέα στη μείωση του χρέους, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως αυτό είναι ένα θέμα που ενδεχομένως θα συζητηθεί στο μέλλον, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί στη συμφωνία του Νοεμβρίου. «Δεν μπορώ να πω τίποτα γι αυτό το θέμα, είναι πολύ νωρίς», σημειώνει.
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται, παράλληλα, στην άλλη συμφωνία με την τρόικα, που προβλέπει ότι αν ξεπεράσει η χώρα τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 70% του πλεονάσματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική και το υπόλοιπο θα κατευθυνθεί στην περαιτέρω μείωση του χρέους.
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά και σε πρόγραμμα λιτότητας για τέταρτη χρονιά. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται μείωση φόρων ή συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής κ.λπ. Δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αν ξεπεράσουμε τον στόχο, τότε θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο από αυτά τα αιτήματα», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της ανεργίας, επισημαίνει πως, αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. «Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014», σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Υποστηρίζει δε πως «οι άνθρωποι θα έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν επιστρέψει η ανάπτυξη, όταν η ανεργία αρχίσει να μειώνεται και όταν η Ελλάδα είναι στέρεα προσδεμένη στη ζώνη του ευρώ». Αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, λέει ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως πλέον έχει πλήρως εδραιωθεί ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη. «Έχουμε ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spreads έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να σταθεροποιείται.»
Αναφερόμενος στα σημάδια εκείνα που φανερώνουν ότι η ανάπτυξη είναι καθ’ οδόν, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει πως περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένονται να επισκεφθούν την Ελλάδα φέτος, ενώ παρατηρείται ήδη ανάκαμψη στον τομέα της γεωργίας, με αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών.
Για την τρόικα, τέλος, λέει πως υπάρχει μια καλή σχέση συνεργασίας, αλλά παραδέχεται πως «δεν συμφωνούμε σε όλα». «Για παράδειγμα, θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν ήταν κάπως υπερβολικά σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχετικά υψηλό τίμημα, εν μέρει εξαιτίας των κυκλικών διακυμάνσεων των οικονομικών πολιτικών. Δεν καταφέραμε να πείσουμε την τρόικα να κατευθυνθεί σε καταλληλότερες πολιτικές για την ανάπτυξη και την ανεργία», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.