Ιαπωνία: Στα υψηλά εννέα ετών οι δαπάνες των νοικοκυριών

Ενδείξεις εξασθένησης στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 09:16
UPD:10:05
REUTERS/KIM KYUNG HOON

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, τα νοικοκυριά με τουλάχιστον δύο μέλη παρουσίασαν αύξηση δαπανών 5,2% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση.

Στα υψηλά εννέα ετών εκτινάχθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στην Ιαπωνία τον Μάρτιο, δικαιώνοντας τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για τόνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών, τα νοικοκυριά με τουλάχιστον δύο μέλη παρουσίασαν αύξηση δαπανών 5,2% τον Μάρτιο, σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή ξεπέρασε κατά πολύ το 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ισχυροποίηση παρατηρείται και στην αγορά εργασίας, με την ανεργία τον Μάρτιο να υποχωρεί στο 4,1%, έναντι 4,3% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters εκτιμούσαν ότι η ανεργία θα παραμείνει σταθερή και τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, επιβράδυνση παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή, ενώ οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Και τα δύο μεγέθη αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις κατά 0,2%, σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 0,6% τον Φεβρουάριο. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα