Γνώμη: Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013 07:00
UPD:07:05
EPA/Karl-Josef Hildenbrand

Δυστυχώς πρέπει σύντομα και πάλι το οικονομικό επιτελείο να προσγειωθεί, γιατί ο κίνδυνος να το… «προσγειώσουν» και μάλιστα ανώμαλα δεν έχει εκλείψει.

Είμαστε μια ανάσα από το να πιστέψουμε ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται προ των πυλών. Οι επενδύσεις έρχονται, οι δουλειές ανοίγουν, το χρήμα ρέει στην ελληνική αγορά. Η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται, το κλίμα βελτιώνεται, οι αναβαθμίσεις πέφτουν… βροχή. Με λίγα λόγια, σε λίγο θα αρχίσουν και τα πανηγύρια διότι η κρίση αποτελεί παρελθόν. Και το τραγικό είναι ότι με τη φόρα που έχουν πάρει ορισμένοι στην κυβέρνηση κινδυνεύουν και να το πιστέψουν.

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι η εικονική πραγματικότητα, την οποία πρόωρα βιώνουν, οδηγεί σε απίστευτες και επικίνδυνες, για την οικονομία και κυρίως για την κοινωνία, ψευδαισθήσεις. Οπως για παράδειγμα ότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών σύντομα θα βρεθεί σε προ τριετίας επίπεδα. Αρα υπάρχει και πάλι νέα βάση για την επιβολή φόρων.

Διότι δεν δικαιολογείται πώς στην έκθεση της Ε.Ε. προβλέπεται ότι το 2014 θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 2,7 δισ. ευρώ από τα ακίνητα και άλλα 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία. Πέρα, δηλαδή, από τις δόσεις που θα πληρώνουν το επόμενο έτος οι φορολογούμενοι για να ξεχρεώσουν τα φετινά χαράτσια, θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 5 δισ. ευρώ και άλλα 4,2 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016. Αραγε ποιος θα κληθεί να καλύψει τα νέα φορολογικά βάρη; Ξεχνάνε ότι κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα, στα οποία έχουν εναποθέσει πλείστες ελπίδες, αυξάνονται τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη τα 57 δισ. ευρώ. Δηλαδή, εάν δεν ήμασταν ένα βήμα από το να βγούμε στις αγορές, ποιος θα ήταν ο λογαριασμός;

Δυστυχώς πρέπει σύντομα και πάλι το οικονομικό επιτελείο να προσγειωθεί, γιατί ο κίνδυνος να το… «προσγειώσουν» και μάλιστα ανώμαλα δεν έχει εκλείψει. Και οι πιο ψύχραιμοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει να βάλουν και πάλι την μπάλα στο γήπεδο και να στρωθούν στη δουλειά, γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι εξακολουθούμε να απέχουμε μια ανάσα από τον γκρεμό.

Η κινητικότητα παραμένει σε... ακινησία, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών ακούγονται αλλά δεν γίνονται, τους επίορκους και τους ανίκανους δεν τους αγγίζει προς το παρόν κανείς, ο εισπρακτικός στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις ήδη προσγειώθηκε για φέτος, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την αποφεύγουμε και το κρυφτούλι με τη φοροδιαφυγή συνεχίζεται.

Με τα ευχολόγια, δυστυχώς, τα προβλήματα δεν λύνονται. Χρειάζεται δουλειά και ρεαλιστική προσέγγιση της πραγματικότητας. Διότι, όπως λέει και μια εβραϊκή παροιμία, εάν θέλεις τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, μην κοιμάσαι...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα