Funds ποντάρουν στην ελληνική ανάπτυξη

Ξένα επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν ευκαιρίες σε warrants ελληνικού ΑΕΠ - Σημαντικές εξελίξεις στις αγορές
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 07:00
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων αποδεικνύουν την αλλαγή στην επενδυτική θεώρηση της χώρας.

Στο επίκεντρο των ξένων επενδυτικών τοποθετήσεων φαίνεται πως έχει τεθεί για τα καλά η Ελλάδα, με τα ξένα funds να αναζητούν ευκαιρίες στους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που αποτυπώνεται στην καλή πορεία των ομολόγων αλλά και των μετοχών. Βέβαια, ο ελληνικός τίτλος που δείχνει να προσελκύει τα βλέμματα είναι τα warrants τα οποία είναι και άμεσα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σε χθεσινό άρθρο της «Wall Street Jurnal» προτείνεται η επένδυση σε warrants, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο τίτλο ως ένα ασυνήθιστο χρεόγραφο που πληρώνει κατευθείαν, αν ανακάμψει η οικονομία.

Στο PSI

Στη σχετική ανάλυση υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της μεγάλης αναδιοργάνωσης του χρέους που έκανε πέρυσι η Ελλάδα είχαν δοθεί στους κατόχους των παλαιών ομολογιακών τίτλων, που συμμετείχαν στο PSI, ειδικά warrants που πληρώνουν, αν η χώρα καταφέρει να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους στο ΑΕΠ. Τα ομόλογα με ρήτρα ΑΕΠ διαπραγματεύονται στις δευτερογενείς αγορές, όμως οι όγκοι των συναλλαγών είναι πολύ μικροί. Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται σημαντική εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη τα warrants κινούνταν στο 1,19 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, ενώ πέρσι το καλοκαίρι βρίσκονταν κάτω από το 0,5 ευρώ.

Οπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, group chief investment officer της Eurobank στην Αθήνα, η πορεία των τίτλων είναι ένα ευοίωνο σημάδι. Τα warrants αποτελούν τον πιο άμεσο τρόπο για ανάληψη θέσεων στη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας και η πορεία των τιμών δείχνει πως ίσως οι αγορές αρχίζουν να επανεκτιμούν την ελληνική οικονομία πριν από τους οικονομολόγους.

Πάντως, είναι γεγονός ότι οι οικονομολόγοι παραμένουν απογοητευμένοι, καθώς το ελληνικό ΑΕΠ βούλιαξε 5,3% στο α’ τρίμηνο και τα προβλήματα της χώρας παραμένουν μεγάλα. Κάποια στιγμή, όμως, τα πράγματα θα αλλάξουν, εκτιμά η ανάλυση της WSJ. Τα καίρια ερωτήματα είναι πότε και πόσο γρήγορα και οι αποτιμήσεις των αγορών για τα warrants φαίνεται να δείχνουν κάποιες αισιόδοξες απαντήσεις. Οσον αφορά το «γιατί», εδώ θα πρέπει να εξεταστεί το πώς είναι δομημένα τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Ανατρέχοντας την πρόσφατη ιστορία των νέων ελληνικών ομολόγων με ρήτρα ΑΕΠ (warrants), στο άρθρο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της εφημερίδας σημειώνεται πως η Ελλάδα εισήγαγε warrants με ονομαστική αξία 62,4 δισ. ευρώ, ένα για κάθε ευρώ από τα νέα κυβερνητικά ομόλογα που δόθηκαν στους επενδυτές κατά την αναδιάρθρωση. Η αξία των warrants δεν θα φτάσει ποτέ τα 62,4 δισ. ευρώ. Αντ’ αυτού, πληρώνει σχεδόν 1% της ονομαστικής αξίας κάθε χρόνο από το 2015 ως το 2042 - με την προϋπόθεση ότι το ελληνικό ΑΕΠ την αμέσως προηγούμενη χρονιά θα έχει πιάσει συγκεκριμένους στόχους.

Ξεκινώντας από το 2023, η ονομαστική αξία του warrant προοδευτικά μειώνεται. Εντέλει, στην καλύτερη περίπτωση, ο κάτοχος του warrant θα λάβει 18,6% της αρχικής ονομαστικής αξίας, με δόσεις μέσα σε 28 χρόνια.

Οι επενδυτές πέρυσι, μετά και τη διαδικασία default που βρέθηκε η ελληνική οικονομία, δεν πίστεψαν ότι θα υπάρχει κάποια αξία στο warrant όταν ξεκίνησε, αλλά σήμερα αρχίζουν να πιστεύουν ότι αξίζουν κάτι. Ομως όχι και τόσα πολλά, καθώς στην τιμή του 1 ευρώ, το σύνολο των warrants αποτιμάται στα 624 εκατ. δολ, όταν το ελληνικό κρατικό χρέος είναι πάνω από 300 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει στους επισήμους Ευρωπαίους διασώστες.

Σε πολύ μεγάλο βαθμό, όμως, η αξία των warrants καθορίζεται από το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει το ελληνικό ΑΕΠ. Εδώ σημειώνεται πως το spread των ελληνικών ομολόγων είχε τις προηγούμενες μέρες σημαντική ανάκαμψη, με αποδόσεις κάτω του 8,5%. Με δεδομένη την πορεία των ομολόγων, πάντως, τα warrants υπολείπονταν το τελευταίο διάστημα.

Στοιχηματίζουν στο ΑΕΠ και κερδίζουν

Ο τρόπος καθορισμού της απόδοσης των warrants είναι περίπλοκος, αλλά το νόημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να πιάσει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για το ΑΕΠ ώστε να πληρώσει το χρεόγραφο.

Ο στόχος αυξάνεται κάθε χρόνο ώς το 2020, μετά το οποίο παραμένει σταθερός. Αν η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο, δεν θα υπάρχει πληρωμή για το συγκεκριμένο έτος.

Θεωρητικά, τα warrants μπορούν να αρχίσουν να πληρώνουν από το 2015, αν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπεράσει τα 210,1 δισ. ευρώ το 2014. Αυτό είναι όμως ανέφικτο. Η Κομισιόν προβλέπει 183,5 δισ. ευρώ ΑΕΠ φέτος. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πληρωμές πιθανότατα θα αρχίσουν το 2023.

Πάντως όταν η τιμή των warrants αυξάνεται στην αγορά, είναι μια καλή ένδειξη ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως η Ελλάδα θα αναπτυχθεί ταχύτερα απ’ όσο αναμενόταν. 

Θέλουν μετοχές και ομόλογα

Πέρα από τις τοποθετήσεις στα warrants, που αποτελούν και μια νέα επενδυτική εκδοχή, οι αγορές των μετοχών και των ομολόγων αποδεικνύουν την αλλαγή στην επενδυτική θεώρηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η «άνεση» με την οποία το Χ.Α. κατέκτησε τις 1.100, πραγματοποιώντας και αυξημένους τζίρους και δη στις τράπεζες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημειώνουν την αισιοδοξία τους ότι το Χ.Α. διαθέτει τη δυναμική να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα, όσο οι διεθνείς αγορές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και τα μετοχικά funds διαθέτουν αυξημένες εισροές. Η καλή πορεία των αγορών έχει δημιουργήσει και σημαντική ρευστότητα που οδηγεί τα hedge funds στο να κυνηγούν υψηλού κινδύνου αποδόσεις, ποντάροντας σε μετοχές και σε ομόλογα υψηλών αποδόσεων.   

REUTERS
Κίνα και επενδυτές στοιχηματίζουν στην Ελλάδα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με στόχο τη δυναμική συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Παράλληλα, στο επίκεντρο των ξένων επενδυτικών τοποθετήσεων φαίνεται πως έχει τεθεί για τα καλά η Ελλάδα, με τα ξένα funds να αναζητούν ευκαιρίες στους ελληνικούς τίτλους, γεγονός που αποτυπώνεται στην καλή πορεία των ομολόγων.

Πέρα βέβαια από τα μεγάλα διεθνή funds, στην αγορά τις τελευταίες μέρες γίνονται κινήσεις και από μικρά επιθετικά hedge funds και κατά κύριο λόγο στις τραπεζικές μετοχές, που αφορούν σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, οι οποίες υπαγορεύονται από την ανάγκη να δείξουν ότι συμμετέχουν στην πιο hot αγορά της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή και υποχρεώνονται να κυνηγήσουν τις αποδόσεις της!      

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2013 πραγματοποιήθηκαν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων που συγκέντρωσαν 2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των αγοραστών αναφέρονται τα funds York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Σημειώνεται επίσης ότι to Third Point LLC του Daniel Loeb ξεκινά ένα hedge fund αφιερωμένο στην αγορά ελληνικών στοιχείων ενεργητικού.

Ο ξένος Τύπος τακτικά αναφέρεται στα ομόλογα του ΟΤΕ και των ΕΛ.ΠΕ. αλλά και στην τελευταία έκδοση του ομολογιακού δανείου της Frigoglass.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα