Ανέκαμψε η... εμπιστοσύνη

Εντυπωσιακό άλμα στην Ευρώπη
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:42

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ τελειώνει. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε η Wall Street, ακούγοντας τις εξελίξεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του τελευταίου τριήμερου και στην είδηση πως τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται μόλις 30 χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη.

Οι επενδυτές άρχισαν να βλέπουν πιο κοντά την προοπτική τερματισμού του πολέμου και εγκαταλείποντας την ασφάλεια των ομολόγων, του χρυσού και του ελβετικού φράγκου, επέστρεψαν δυναμικά στα αμερικανικά ενεργητικά.

Στη Νέα Υόρκη

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά της Ν. Υόρκης κατέγραφαν κέρδη της τάξης του 3% λίγο πριν από το κλείσιμο, παρότι δεν έλειψαν οι προειδοποιήσεις αναλυτών, πως η ειδησεογραφία από τον πόλεμο παραμένει ευμετάβλητη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αγορά τις επόμενες ημέρες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 215,20 μονάδες, ποσοστό 2,67%, φθάνοντας στις 8.285,06 μονάδες. Με άνοδο 48,42 μονάδων, ποσοστό 3,59%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.396,72 μονάδες.

Εντυπωσιακά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές αξίες στην Ευρώπη, με την αγορά να εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για τις προοπτικές διάρκειας που πολέμου στο Ιράκ, μετά τα τελευταία -θετικά- νέα από το μέτωπο.

Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές στους τομέα ασφαλειών, που είχαν δεχθεί βαρύ πλήγμα τις προηγούμενες συνεδριάσεις, λόγω αμφιβολιών για τη ρευστότητα του κλάδου.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 3,1% και 4,3%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει στις 778 μονάδες.

Τα χθεσινά κέρδη ήταν τα μεγαλύτερα ημερήσια σε διάστημα μιας εβδομάδας, ωστόσο αναλυτές προειδοποίησαν πως το επενδυτικό κλίμα θα παραμείνει «αιχμάλωτο» των ειδήσεων που έρχονται από τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Η συμβουλή μας είναι να έχετε τις τηλεοράσεις ανοικτές, ώστε να έχετε μια καλή ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το χρηματιστήριο», ανέφερε ο Κλάιβ Μακντόνελ, της Standard & Poor's.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Allianz (+6,1%), Munich Re (+9,8%), Credit Suisse (+7,5%), Corus (+18,2%), LNM (+24,6%), KLM (+12,8%), British Airways (+8,5%), BP (-2,2%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε σημαντικά, για να κλείσει πάνω από τις 8.000 μονάδες, έπειτα από αρκετό καιρό.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα