«Φρένο» από την οικονομία

Μετριάστηκαν τα αρχικά κέρδη
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:42

ΤΑ ΑΣΘΕΝΗ οικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ έβαλαν φρένο στην κούρσα των διεθνών αγορών χθες, με το επενδυτικό κλίμα να παραμένει θετικό στο άκουσμα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται λίγο έξω από τη Βαγδάτη, ενισχύοντας τις προσδοκίες πως ο πόλεμος στο Ιράκ εισέρχεται στα τελευταία του στάδια.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (συρρίκνωση του τομέα υπηρεσιών το Μάρτιο) πρόσφεραν ακόμη μια απόδειξη για την κακή κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία.

Στη Νέα Υόρκη

Στη Wall Street οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν σε στενά όρια, καθώς η αμερικανική αγορά επέλεξε να πάρει ανάσες έπειτα από τη θεαματική άνοδο των προηγούμενων ημερών, την ώρα που αναλυτές υποστήριζαν πως η αγορά «πήγε πολύ μακριά, πολύ γρήγορα», κάτι σαν την αρχική προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Οι πιο δραστήριες μετοχές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν των Altria Group (+3%), AT&T Corp (-3%).

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 44,68 μονάδες, ποσοστό 0,54%, φθάνοντας στις 8.240,38 μονάδες. Με απώλειες 0,14 μονάδων, ποσοστό 0,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.396,58 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με κέρδη άνω του 1%, μειώνοντας κατά το ήμισυ τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια να μην έχει καμιά επίδραση στο επενδυτικό κλίμα των αγορών.

«Παρακολουθούμε το οικονομικό περιβάλλον, αλλά το Ιράκ παραμένει η κινητήρια δύναμη των αγορών», δήλωσε ο Κριν Μόενς, της Eureffect στο Αμστερνταμ. Ο Μόενς ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι στο μυαλό των επενδυτών δεν υπάρχει άλλο θέμα πέρα από το Ιράκ.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: L'Oreal (+6%), Munich Re (+4%), Swiss Re (+5%), Ahold (+5,3%). Το κλίμα για τις μετοχές ασφαλειών βελτιώθηκε έπειτα από τις θετικές συστάσεις που έκανε η επενδυτική τράπεζα JP Morgan για τις προοπτικές του κλάδου, ενώ οι άλλες δύο μετοχές ενισχύθηκαν μετά τις ανακοινώσεις θετικών ειδήσεων από τις εταιρείες.

Νωρίτερα στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με απώλειες της τάξης του 0,65%.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα