Νέες ανατροπές θα έλθουν έως το τέλος του έτους στις τράπεζες

Probank: Με επόπτη η ανακεφαλαιοποίηση - Απεφεύχθη το σπάσιμο στα δύο - Προς αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013 07:00

Η κεντρική τράπεζα επέλεξε το διορισμό Επιτρόπου προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια και η Probank να παραμείνει ιδιωτική.

Tη συγχώνευση του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, μέχρι και το τέλος του Ιουλίου, θα προβλέπει, όπως αποκαλύπτει η «Ν», η νέα έκθεση της τρόικας στο κομμάτι που αφορά τα επόμενα βήματα για το μετασχηματισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος. 

Συγκεκριμένα στα μέσα ακριβώς του καλοκαιριού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των «καλών» στοιχείων του ενεργητικού του τις καταθέσεις και τις κεφαλαιακές ενισχύσεις από την ΕΚΤ και τον ELA σε μία συστημική τράπεζα από την οποία θα εξαγορασθεί και θα απορροφηθεί. Τα «κακά» στοιχεία του ενεργητικού του θα παραμείνουν σε μία «κακή» τράπεζα.

Η έκθεση της τρόικας προβλέπει επίσης τα εξής: 

- Πριν από την καταβολή της δόσης των 6 δισ. ευρώ (αναμένεται μέσα στο τρίτο 10ήμερο του μήνα) οι 4 συστημικές τράπεζες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας που έχουν τεθεί από την ΤτΕ δηλαδή να έχουν Core tier 1 στο 9%.

- Εως το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διάσωση (ή ανακεφαλαιοποίηση) όλων των μη συστημικών τραπεζών στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους. Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή έγινε την περασμένη Παρασκευή με τη συγχώνευση της «καλής» FBB Bank με την Εθνική. 

- Εως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συνολική στρατηγική για τον τραπεζικό κλάδο. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα πορευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αντιμετωπιστούν ζητήματα, όπως η πιθανή «έκρηξη» των «κόκκινων» δανείων ή άλλα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και έχουν υποπέσει στην αντίληψη των ελεγκτικών οίκων που έχουν εγκατασταθεί στις συστημικές τράπεζες. Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστούν όλες οι πτυχές στο θέμα της δημιουργίας μίας κεντρικής κακής τράπεζας «bad bank» που θα συγκεντρώσει όλα τα κακά στοιχεία του ενεργητικού των εμπορικών τραπεζών. Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και η φημολογία για παρέμβαση της ΕΚΤ με στόχο να συγκεντρώσει τα κακά κομμάτια των ευρωπαϊκών τραπεζών η οποία όμως δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

- Εως το τέλος Ιουλίου οι τράπεζες θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους και να τα υποβάλλουν προς έγκριση στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. 

- Εως το τέλος Δεκεμβρίου η ΤτΕ θα ολοκληρώσει έναν νέο γύρο τεστ κοπώσεως (stress test) με βάση στοιχεία έως το τέλος Ιουλίου με τη συνδρομή της ΕΚΤ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ και να επαναπροσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Η Probank

Tην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Probank αναλαμβάνει ο Επίτροπος που όρισε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα έκρινε ότι η Probank που έχει συγκεντρώσει 150 εκατ. ευρώ έχει διανύσει μεγάλο μέρος της «διαδρομής» για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και έδωσε μια άτυπη παράταση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών της τράπεζας είναι διασφαλισμένες στο ακέραιο και οι εργασίες της συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Η κεντρική τράπεζα επέλεξε στην ουσία από τα μέτρα εξυγίανσης που έχει στη διάθεσή της, το διορισμό Επιτρόπου, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια και η Probank να παραμείνει ιδιωτική. Η απόφαση βασίστηκε στο γεγονός ότι η τράπεζα έχει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά μέσα αλλά η καταληκτική ημερομηνία της 30ής Απριλίου που προέβλεπε το μνημόνιο δεν της επέτρεψε να ολοκληρώσει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Πέτρος Φρονίστας που ορίστηκε Επίτροπος θα έχει ως στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας που παραμένει εκκρεμής επί μακρόν, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΤτΕ.

Η Probank έχει συγκεντρώσει 150 εκατ. ευρώ από τα 282 εκατ. ευρώ που είναι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και όπως διαπιστώθηκε από την κεντρική τράπεζα, υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον τέτοιο που να είναι σκόπιμο να δοθεί χρόνος μερικών εβδομάδων, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες να παραμείνει ιδιωτική και να ανακεφαλαιοποιηθεί με ιδιωτικά κεφάλαια.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της ΤτΕ, ο Επίτροπος που ορίζεται με βάση τη νομοθεσία που αφορά στην εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων, αναλαμβάνει τη διοίκηση της τράπεζας με σκοπό τη λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Επίτροπος οφείλει να υποβάλει προς την Τράπεζα της Ελλάδος έκθεση το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση εντός 30 ημερών από τον ορισμό του.

Η Probank σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μετά τη θετική εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προσπάθεια τηςτράπεζας και του προσωπικού της για την ανακεφαλαιοποίησή της όπως και την εξέλιξη της προσπάθειας αυτής, καθώς και την ικανοποιητική ρευστότητα όπως προκύπτει και από την πολύ καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις, αποφάσισε την παροχή συμπληρωματικού χρόνου ενός μηνός για την ολοκλήρωσή της.

Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, προχώρησε στο διορισμό Επιτρόπου με σκοπό την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της συγκέντρωσης των υπολειπόμενων κεφαλαίων. Η τράπεζα συνεχίζει απρόσκοπτα την ομαλή λειτουργία της και παράλληλα την προσπάθεια συγκεντρώσεως των απαιτούμενων κεφαλαίων, πιστεύοντας ότι στο χρονικό διάστημα που της παρασχέθηκε θα επιτύχει το σκοπό της, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσέλκυση επενδυτών

Στο πλαίσιο των ενεργειών του Επιτρόπου, θα διερευνηθεί η δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτών και θα προχωρήσουν οι ενέργειες που είχε υποδείξει η ΤτΕ για την τροποποίηση των καταστατικών διατάξεων που θέτουν όρους για τη συμμετοχή φυσικών και νομικών προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο της Probank και οι οποίες «εμπόδιζαν», όπως αναφέρει η ΤτΕ, την απαραίτητη για τη συνέχιση των εργασιών τηςτράπεζας κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 282 εκατ. ευρώ με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Η FBB υπό την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας

Υπό το σχήμα και την ευθύνη της Εθνικής Τράπεζας λειτουργεί από σήμερα το δίκτυο των 19 καταστημάτων της FBB και οι συναλλαγές των πελατών της FBB, καταθετικών και δανειακών, θα πραγματοποιούνται κανονικά και χωρίς καμία αλλαγή ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της τράπεζας.

Η πρωτοβουλία της Εθνικής δεν επηρεάζει τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η FBB πέρασε στην Εθνική μετά από διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η προσφορά της Εθνικής Τράπεζας αφορούσε την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της FBB και διασφαλίζει πλήρως τους καταθέτες και πελάτες στην τράπεζα αυτή.

Τα στοιχεία της τράπεζας, με βάση στοιχεία της 31ης Μαρτίου, τα οποία αποκτήθηκαν από την Εθνική είναι στοιχεία παθητικού ύψους 1,403 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,241 δισ. ευρώ είναι το σύνολο των καταθέσεων και 162 εκατ. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις, όπως επίσης και στοιχεία του ενεργητικού ύψους 1,382 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,23 δισ. ευρώ χορηγήσεις προ προβλέψεων -πλην των δανείων δηλαδή που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση και 152 εκατ. ευρώ λοιπά στοιχεία του ενεργητικού.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί due diligence, ενώ τη διαφορά της αξίας των μεταφερόμενων στοιχείων παθητικού και ενεργητικού θα καταβάλει το ΤΧΣ. Η απορρόφηση του υγιούς τμήματος θα γίνει με προηγούμενη πλήρη ανακεφαλαιοποίησή της από το Ταμείο. Η διαδικασία εξυγίανσης ξεκίνησε μετά από την ενημέρωση που έγινε από τους μετόχους στην ΤτΕ ότι δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια ύψους 157 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της. Η κεντρική τράπεζα κίνησε σύμφωνα με το νόμο τη διαδικασία εξυγίανσης και μετά τη μεταβίβαση, ανακάλεσε την άδεια της FBB, η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση, με εκκαθαριστή τον Ιωάννη Γαλανόπουλο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα