Γνώμη: Τραπεζική εγρήγορση

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 07:00
REUTERS/CHRIS HELGREN

Η εγγύηση κάλυψης από μεγάλους διεθνείς οίκους αποτέλεσε το «κερασάκι», αφού επιβεβαίωσε την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και τις έβαλε εκ νέου στο ραντάρ μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Την αμέσως επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης μελετούν οι ελληνικές τράπεζες και στις επαφές με τα διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια «βλέπουν» όχι μόνο δυνητικές τοποθετήσεις στις τρέχουσες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά μια «μαγιά» επενδυτών που θα αξιοποιηθεί και στη συνέχεια, όταν θα ξεδιπλωθεί η προσπάθεια αποπληρωμής των κεφαλαίων που έχει βάλει στον κλάδο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αlpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς που έχουν μπει πρώτες στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίου ξεκινούν με «αέρα», έχοντας διασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων κεφαλαίων. Η εγγύηση κάλυψης από μεγάλους διεθνείς οίκους αποτέλεσε το «κερασάκι», αφού επιβεβαίωσε την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις ελληνικές τράπεζες και τις έβαλε εκ νέου στο ραντάρ μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Καθώς οι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές διστάζουν να τοποθετηθούν στις μετοχές των εγχώριων τραπεζών, αφού δεν υφίστανται προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτικές επιτροπές τους, όπως κυρίως το investment grade που λείπει από τη χώρα, οι διοικήσεις στρέφονται σε άλλη «δεξαμενή» κεφαλαίων, επανασυνδέοντας τις γέφυρες με τις διεθνείς αγορές. Ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος είναι η μεγάλη μεταβολή δραστηριότητας που έχει καταγραφεί στα τμήματα IR των ελληνικών τραπεζών.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η διεύθυνση επαφών με τους επενδυτές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν είχε πολλή δουλειά, αφού το μακροοικονομικό περιβάλλον ήταν απαγορευτικό για οποιαδήποτε επαφή με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, η εικόνα αυτή ανήκει στο παρελθόν, αναφέρουν οι πληροφορίες, και μάλιστα οριστικά, συμπληρώνουν οι πλέον αισιόδοξοι και αυτό γιατί την τελευταία περίοδο τα στελέχη που έχουν τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες  δεν προλαβαίνουν να δέχονται αιτήματα επικοινωνίας από θεσμικά χαρτοφυλάκια που ζητούν, το λιγότερο, ενημέρωση.

Την επόμενη μέρα, μετά το ΤΧΣ, επεξεργάζεται η Eurobank, καταστρώνοντας το σχεδιασμό τής κατά το δυνατόν γοργότερης απεμπλοκής από τη συμμετοχή του Ταμείου, με ήδη πρώτη κίνηση την επαναγορά τίτλων με αντάλλαγμα μετοχές που θα λάβουν οι ιδιώτες επενδυτές. Τη δική της μάχη δίνει με αξιώσεις η Εθνική Τράπεζα, επιδιώκοντας σε μικρό χρονικό διάστημα να συγκεντρώσει μεγάλου ύψους κεφάλαια. Οι επαφές με επιχειρηματίες και εφοπλιστές αλλά και μικρούς μετόχους και καταθέτες της τράπεζας φαίνεται ότι αποδίδουν, αφού οι πληροφορίες από την αγορά φέρουν τη διοίκηση να συγκεντρώνει σημαντικές δεσμεύσεις συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου.

Προφανώς η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο δεν είναι τυχαία. Σταδιακά, με την ανακεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στην τελική ευθεία, οι τράπεζες αρχίζουν να κοιτάζουν την επόμενη μέρα, αποκαθιστώντας τις σχέσεις με διεθνή χαρτοφυλάκια και οίκους και άλλους επενδυτές.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα