Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης

Ξένες τράπεζες πρόθυμες για σκληρή αναδοχή
Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Eνισχυμένη ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Alpha Bank από επενδυτές και διεθνείς οίκους, κάτι που καταγράφεται στις επαφές που πραγματοποιούν τα στελέχη της τράπεζας, καθώς η τράπεζα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την αύξηση κεφαλαίου.

Η επίτευξη του στόχου για υπερκάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής θεωρείται από την αγορά δεδομένη, ενώ είναι αξιοσημείωτη η προθυμία αναδόχων να αναλάβουν ακόμη και εγγύηση κάλυψης, κάτι που πρακτικά δεν χρειάζεται, αλλά δείχνει την εμπιστοσύνη στο story που παρουσιάζει η τράπεζα.

Σύντομα το ενημερωτικό

Στο ενημερωτικό δελτίο που εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πριν το Πάσχα θα περιλαμβάνεται μια πρώτη αποτίμηση των έγγραφων δεσμεύσεων από επενδυτές, η οποία είναι παραπάνω από ικανοποιητική, σύμφωνα με πληροφορίες. Είναι ενδεικτικό ότι οι δεσμεύσεις αυτές προέρχονται από νέους και υφιστάμενους μετόχους, αφορούν ποσά άνω των 5 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνουν έτσι, μεγάλο εύρος δυνητικών επενδυτών.

Για την τράπεζα, η δυνατότητα να έχει στην αύξηση τη λεγόμενη «σκληρή» αναδοχή, δηλαδή με εγγύηση κάλυψης, θεωρείται πρόσθετη ψήφος εμπιστοσύνης και πρακτικά δεν έχει νόημα, καθώς η Alpha Bank βρίσκεται κοντά στο στόχο της. Η προθυμία ομάδας ξένων τραπεζών να δώσουν hard underwriting ενώ μέχρι πρόσφατα δεν εξεταζόταν καν το ενδεχόμενο να υπάρξει απλή αναδοχή σε ελληνική τράπεζα, είναι σημαντικό, επισημαίνουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο διευθύνων συμβούλος της Alpha Bank, Δημήτρης Μαντζούνης.

Οι επαφές με θεσμικά χαρτοφυλάκια εκτός και εντός Ελλάδας, με επιχειρηματίες, παραδοσιακούς μετόχους της τράπεζας ή νέους δυνητικούς επενδυτές είναι συνεχείς, όπως και η ενημέρωση του δικτύου. Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτρης Μαντζούνης έχει σήμερα παρουσίαση στα στελέχη στη Θεσσαλονίκη, ενώ προηγήθηκε αντίστοιχη εκδήλωση στην Αθήνα. Ο στόχος είναι να ενημερωθούν και να μετάσχουν οι μικροί μέτοχοι στην αύξηση - πρόκειται για 130 χιλιάδες μετόχους με παραδοσιακή σχέση με την τράπεζα, την οποία η διοίκηση θέλει να διατηρήσει, ακόμη και αν η αύξηση καλύπτεται από τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Οι παρουσιάσεις συνεχίζονται πυρετωδώς και μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν εκ νέου στο εξωτερικό, ενώ πραγματοποιούνται καθημερινώς conference calls.

Ο καθορισμός της τιμής διάθεσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας από το διοικητικό συμβούλιο θα επιτρέψει στα στελέχη της τράπεζας να εξηγήσουν ακόμη πιο απλά, ειδικά σε μικρούς μετόχους, την αξία που έχουν τα warrants για όποιον λάβει μέρος στην αύξηση.

Τα warrants δίνουν τη δυνατότητα στον επενδυτή, αγοράζοντας μία μετοχή μέσω της συμμετοχής στην αύξηση, να αποκτήσει συνολικά την υπεραξία δέκα μετοχών. Καθώς τα warrants θα εισαχθούν στο Χ.Α. άμεσα προς διαπραγμάτευση, οι επενδυτές θα μπορούν να εισπράξουν την αξία τους με απλή χρηματιστηριακή πώληση, ενώ αν τα διατηρήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να καρπωθούν το σύνολο του οφέλους με την εξάσκησή τους, πολλαπλασιάζοντας την αξία της αρχικής επένδυσης.

Οικονομικοί δείκτες

Στην κατεύθυνση αυτή, η θετική καθαρή θέση ύψους 3,3 δισ. ευρώ, η οποία θα φθάσει τα 7,9 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 13,7% και επιτρέποντας στην τράπεζα να έχει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα για κάλυψη μελλοντικών κινδύνων, καθώς και οι συνέργειες ύψους 250 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα, ενισχύουν τις προοπτικές υπεραξιών της μετοχής το επόμενο διάστημα.

 Η Alpha Bank έχει υψηλό απόθεμα προβλέψεων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος 2012, που αντιστοιχεί σε δείκτη κάλυψης των καθυστερήσεων 52% μαζί με το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής. Ενδεικτικό της συντηρητικής πολιτικής του Ομίλου είναι ότι η πρόσφατη αξιολόγηση της Pimco για την έκθεση της τράπεζας στην Κύπρου παρουσιάζει πλεόνασμα προβλέψεων στο βασικό σενάριο.

H Alpha Bank πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,6 δισ. ευρώ και επιδιώκει να προσελκύσει από ιδιώτες μετόχους κεφάλαια ύψους 550 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 12% της ιδιωτικής συμμετοχής, εκ των οποίων τα 457 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10%, μέσω δικαιωμάτων προτίμησης και τα 93 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση.  

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα