Eurobank: «Βασικό μέλημα η επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα»

Γενική συνέλευση της τράπεζας
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 12:03
UPD:14:25
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στιγμιότυπο από την γενική συνέλευση της Eurobank που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η επάνοδος της νέας Eurobank στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι το κύριο μέλημά της, επεσήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας Τίμος Χριστοδούλου από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η τράπεζα θα πρέπει να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό εκεί που ανήκει δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου, σημειώνοντας πως η Eurobank αποτελεί την πρώτη μεγάλη συστημική τράπεζα που ανακεφαλαιοποιείται πλήρως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Η Eurobank βρίσκεται σήμερα σε ένα κομβικό σημείο, στο τέλος ενός κύκλου και στην απαρχή ενός νέου. Αυτή η μεταβατική περίοδος θα είναι βραχεία και απαιτεί τη συμβολή όλων για την αναδιοργάνωση της Τράπεζας ώστε να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή να επιτελέσει τον πραγματικό της ρόλο, ως η κατ’ εξοχήν ιδιωτική τράπεζα της χώρας», επεσήμανε.

Όπως είπε, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της, το ΤΧΣ θα κατέχει πάνω από το 90% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο κ. Χριστοδούλου εκτίμησε ακόμη ότι το ΤΧΣ θα προσθέσει και άλλες μικρές τράπεζες στο δυναμικό της νέας Eurobank, ενώ στόχος θα είναι η αναδιοργάνωσή της, ώστε σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να προσελκύσει επενδυτές.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικόλαος Νανόπουλος επεσήμανε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες, αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση την άμεση και πλήρη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, για την άντληση συνολικών κεφαλαίων  5,839 δισ. ευρώ, καλυπτόμενη εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.

Συνοψίζοντας τους λόγους που επέβαλαν αυτή την απόφαση, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υποστήριξε ότι «το εγχείρημα εξεύρεσης του 10% ιδιωτικής συμμετοχής, εγχείρημα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο, αξιολογήθηκε ότι ειδικώς για την Eurobank, παρουσίαζε πρόσθετες σοβαρές αντικειμενικές δυσχέρειες και ιδιαιτερότητες που δεν παρατηρούνται στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες».

Ειδικότερα, ο κ. Νανόπουλος εξήγησε ότι «η αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσης προσδίδει εξαιρετικά μεγάλη ασάφεια στην επενδυτική πρόταση (investment case). Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν γνωρίζουν αν η Eurobank θα ακολουθήσει ανεξάρτητη πορεία, ή αν και με ποιους οικονομικούς όρους θα προχωρήσει σε συγχώνευση, και ποια θα μπορούσε να είναι η σχέση ανταλλαγής των μετοχών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κατά συνέπεια, με δεδομένη αυτή την αβεβαιότητα, δεν ήταν δυνατή η εκτίμηση της μετοχικής αξίας».

Επίσης σημείωσε ότι, «με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης της Εθνικής, η Eurobank στερείται πλέον της παραδοσιακής μετοχικής της βάσης καθώς οι μέτοχοι της έχουν υποκατασταθεί από το 85% της Εθνικής στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank. Οι δε μέτοχοι αυτοί έχουν γίνει πλέον μέτοχοι της Εθνικής».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «από την 5.10.2012, ημερομηνία υποβολής της Δημόσιας Πρότασης της Εθνικής προς τους μετόχους της Eurobank, η Τράπεζα δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε στρατηγικές κινήσεις (εξαγορά άλλων τραπεζών ή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού), με συνέπεια την απώλεια σημαντικών ευκαιριών για την ενίσχυση της καθαρής της θέσης και για την αξιοποίηση συνεργειών, που θα καθιστούσαν πιο ελκυστική για τους ιδιώτες επενδυτές τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου».

Μιλώντας στη γενική συνέλευση, η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας Πόλα Χατζησωτηρίου είπε πως η Eurobank θα προχωρήσει στην έκδοση νέων μετοχών, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησής της, με τιμή διάθεσης 1,541 ευρώ, μετά από reverse split 10 προς 1.

Οι αποφάσεις της Γ.Σ.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε:

1. τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της, μέσω συνένωσής τους με αναλογία 10 παλαιές κοινές μετοχές σε μία νέα κοινή μετοχή (reverse split), και μείωση της ονομαστικής αξίας της νέας (προερχόμενης από το reverse split) κοινής μετοχής της σε 0,30 ευρώ.

2. την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας σύμφωνα με το ν. 3864/2010 και την υπ’ αρ. 38/2012 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για την άντληση συνολικά 5.839 εκατ. ευρώ, με την έκδοση 3.789.317.357 νέων κοινών μετοχών, με ανάληψη του συνόλου αυτών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έναντι εισφοράς ίσης αξίας ομολόγων κυριότητας του ιδίου και εκδόσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα