Κομισιόν: Προς απλούστευση της διαδικασίας αλλαγής λογαριασμού πληρωμών

Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 15:17
UPD:15:45
EPA/JULIEN WARNAND

Ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ (στη φωτογραφία) στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ στην πρόταση οδηγίας της Κομισιόν με μέτρα για φθηνότερους και πιο προσιτούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πρόταση οδηγίας για την ενίσχυση της διαφάνειας ως προς τα έξοδα των λογαριασμών πληρωμών, αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση σε αυτούς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο αναλυτικά οι προτάσεις της Κομισιόν αφορούν τρεις τομείς:

-Συγκρισιμότητα των εξόδων για τους λογαριασμούς πληρωμών: καθίσταται ευκολότερο για τους καταναλωτές να συγκρίνουν τα έξοδα που επιβάλλονται από τις τράπεζες για λογαριασμούς πληρωμών και από άλλους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών στην Ε.Ε.

-Αλλαγή λογαριασμού πληρωμών: θεσπίζεται απλή και ταχεία διαδικασία για τους καταναλωτές που επιθυμούν να αλλάξουν λογαριασμό πληρωμών από μια τράπεζα σε άλλη ή σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

REUTERS

-Πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών: παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές της Ε.Ε. να ανοίξουν λογαριασμό πληρωμών, χωρίς να είναι κάτοικοι της χώρας όπου είναι εγκατεστημένος ο πάροχος των υπηρεσιών πληρωμών. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές της Ε.Ε., ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης, να ανοίγουν λογαριασμό πληρωμών, που τους επιτρέπει να εκτελούν βασικές λειτουργίες, όπως να εισπράττουν τον μισθό, τις συντάξεις και τα επιδόματά τους, να πληρώνουν τους λογαριασμούς των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, κλπ.

EC
Κομισιόν: Οι Μ. Μπαρνιέ και Τ. Μποργκ για πιο προσιτούς τραπεζικούς λογαριασμούς

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπου της Ε.Ε. αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και του Τόνιο Μποργκ, επίτροπου της Ε.Ε., αρμόδιου για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών, για την πρόταση οδηγίας της Κομισιόν με μέτρα για φθηνότερους και πιο προσιτούς τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως εκτιμά η Επιτροπή, η βελτίωση της διαφάνειας και της συγκρισιμότητας των εξόδων μαζί με την ευκολότερη διαδικασία αλλαγής παρόχου θα επιτρέπει στους καταναλωτές να επωφελούνται από καλύτερες προσφορές και χαμηλότερο κόστος για τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ταυτόχρονα, ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αντλήσει οφέλη από την αυξημένη κινητικότητα των πελατών, με λιγότερους φραγμούς εισόδου, ιδίως σε διασυνοριακό επίπεδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα