Ντάισελμπλουμ: Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν «η καλύτερη δυνατή»

«Οι διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες»
Τρίτη, 07 Μαΐου 2013 18:16
UPD:18:47
EC

Η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ήταν «η καλύτερη δυνατή για τη χώρα» και «μια καλή λύση για την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ από τις Βρυξέλλες.

Σε συζήτηση για την Κύπρο στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Eurogroup, λαμβάνοντας ειδικά υπόψη την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, ο οποίος «ήταν μη βιώσιμος και δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με την οικονομία της χώρας».

Πάντως τόνισε ότι η νέα κυπριακή κυβέρνηση κατανόησε αυτή την πραγματικότητα και για το λόγο αυτό κατέστη δυνατό να υπάρξει απόφαση που επιτρέπει την επιστροφή της Κύπρου σε βιώσιμη τροχιά υπό δύσκολες συνθήκες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, οι διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση απέβησαν άκαρπες.

Στο σημείο αυτό είπε ότι με το δάνειο που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση με τη Ρωσία το 2011 κέρδισε χρόνο για να φτάσουμε στη μη βιώσιμη κατάσταση του 2012. Η πρόσφατη συμφωνία για παράταση της αποπληρωμής κατά δύο χρόνια και μείωση του επιτοκίου δανεισμού από 4,5% σε 2,5%, διασφαλίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας, τόνισε.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η πρώτη δόση των δανείων θα δοθεί μέσα στο Μάιο.

Σε ό,τι αφορά Στις θυγατρικές κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις ήταν μακροχρόνιες για να δοθεί λύση, κυρίως λόγω του κινδύνου που ανέλαβαν οι δύο βασικές κυπριακές τράπεζες επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα με υψηλό ρίσκο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ελλιπή πληροφόρηση από την πλευρά των κυπριακών τραπεζών σε θέματα ισολογισμών και διάρθρωσης τους. Για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί, είπε ότι, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Επιτροπής, είναι συμβατές με τη Συνθήκη της Ε.Ε. και τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και εξέφρασε την ελπίδα να αρθούν σταδιακά το συντομότερο δυνατόν. Η Ευρωζώνη παρακολουθεί στενά την κατάσταση, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τέλος, επανέλαβε ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι απόλυτα εγγυημένες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα