Τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή η ομάδα εργασίας του Εurogroup ενέκρινε τη δόση των 2,8 δισ.
Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 07:00
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών: «Yπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος».

Η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την εκταμίευση στην Ελλάδα της δόσης του Μαρτίου συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Οπως ανέφεραν πηγές της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η τρόικα, προκειμένου να χορηγήσει τη δόση του Μαρτίου, ενώ η εκταμίευση θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η οποία ανέφερε πως «έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος» μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Euro Working Group όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου.

Μεγάλη προσπάθεια

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση ανέφεραν ότι οι εταίροι της Ελλάδας αναγνώρισαν τη «μεγάλη προσπάθεια και την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει με τις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναγνώρισαν ότι γίνονται θετικά βήματα στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Παρόλα αυτά το διάστημα των 15 ημερών που μεσολαβεί μέχρι και τις επιμέρους εγκρίσεις της δόσης θα πρέπει να πάρει σάρκα και οστά το πρόγραμμα για τις 15.000 αποχωρήσεις του Δημοσίου μέχρι και το τέλος του 2014 εκ των οποίων οι 4.000 μέχρι και το τέλος του 2013.

Στα θετικά της ελληνικής κυβέρνησης θα αθροιστούν οι προσπάθειες ταχείας στελέχωσης της νέας ανεξάρτητης γενικής γραμματείας των δημοσίων εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι η δόση των 6 δισ. ευρώ θα εγκριθεί σε δύο δόσεις.

Τα 4,2 δισ. ευρώ θα εγκριθούν στις 13 Μαΐου κατά τη διάρκεια του επόμενου Εurogroup στις Βρυξέλλες. Το υπόλοιπο 1,8 δισ. ευρώ θα εγκριθεί το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα κατά τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αναμένουμε την περιφορά του τμήματος της δόσης που αφορά την Ε.Ε. από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών και το τελικό ποσό στα δημόσια ταμεία στις αρχές του Ιουνίου.

Στόχος τα 12 δισ. τον Ιούνιο

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει βάλει στόχο να ανεβάσει το ποσό που θα λάβει η χώρα μας στις αρχές Ιουνίου από τα 8,8 δισ. στα 12 δισ. ευρώ.

Ο υπολογισμός αυτό θέλει μαζί με την καθυστερημένη δόση των 2,8 δισ. από το Μάρτιο και τα 6 δισ. ευρώ του Μαΐου να καταβληθούν στην Ελλάδα και τα 3,2 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση του Ιουνίου με βάση το πρόγραμμα των μηνιαίων εκταμιεύσεων που εγκαινίασε το μνημόνιο 3. Το σκεπτικό είναι να υπάρχει συνεχής έλεγχος στην υλοποίηση του μέτρων και την εκτέλεση του προγράμματος ώστε να μην επαναληφθούν οι αποκλίσεις του 2010 και του 2011.

Ολα στο χρέος

Πάντως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε χθες αλλά και αυτής των 6 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ στο δεύτερο μισό του Μαΐου θα αναλωθούν για τον ίδιο λόγο που αναλώθηκε και το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα των δύο δανείων των 240 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα: Την πληρωμή υποχρεώσεων του χρέους. Τούτο διότι οι αποπληρωμές των υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου από τα μέσα Μαΐου μέχρι και το τέλος Αυγούστου φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα στις 20 Μαΐου θα πρέπει να αποπληρωθούν δύο ομόλογα, ύψους 5,6 δισ. ευρώ τα οποία είναι στην κατοχή της ΕΚΤ και τα οποία θα καλυφθούν κυρίως από τη δόση των 6 δισ. ευρώ.

  • Τον Ιούνιο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει υποχρεώσεις 1,5 δισ. ευρώ που αφορούν περίπου 900 εκατ. ευρώ για ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και 600 εκατ. ευρώ για ομόλογα ιδιωτών τα οποία δεν συμμετείχαν στο PSI.
  • Τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρώσει περίπου 600 εκατ. ευρώ και πάλι για ομόλογα ιδιωτών εκτός PSI και τον Αύγουστο θα πρέπει να έχει διαθέσιμα κεφάλαια 2,8 δισ. ευρώ για να πληρώσει ομόλογο αξίας 2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και περίπου 700 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της αποπληρωμής των δανείων που έχουμε ήδη λάβει από το Ταμείο.

Στην εξίσωση αυτή θα μπει και η δόση των 4,2 δισ. ευρώ από το EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών εμπορικών Τραπεζών η οποία όμως καθυστερεί να μπει στα δημόσια ταμεία.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου περιλαμβανομένης και της δόσης που θα εγκριθεί το Μάιο η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει εισροές συνολικού ύψους 27,7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 7,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Τέσσερα χρόνια επιστροφές

Από το 2010 μέχρι και το τέλος του 2013, περίπου τέσσερα χρόνια, οι δανειστές, δηλαδή οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., το EFSF και το ΔΝΤ θα έχουν δώσει περί τα 219 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 163 δισ. ευρώ επιστρέφονται ως αποπληρωμές στους κάθε είδους δανειστές και άλλα 48,2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από το σύνολο δηλαδή των 219 δισ. ευρώ του δανείου, τα 211,2 δισ. ευρώ έχουν ήδη «επιστρέψει» είτε στα ταμεία των δανειστών είτε έχουν πάει στις τράπεζες. Στο συρτάρι, στο τέλος του χρόνου από αυτά τα 219 δισ. ευρώ θα πρέπει να είναι διαθέσιμα περίπου 7,8 δισ. ευρώ για να πληρωθούν ανάγκες του προϋπολογισμού, δηλαδή να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Οι τόκοι που έχουν αποπληρωθεί έως τώρα είναι περίπου το 35% του συνολικού ποσού που έχει δαπανηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η αναλογία είναι ακόμα μεγαλύτερη τα δύο πρώτα χρόνια, όπου το δάνειο «έφερε» στα ταμεία 73 δισ. ευρώ, αλλά για το χρέος πληρώθηκαν 78 δισ. ευρώ. Και από αυτά τα 30 δισ. ήταν τόκοι...

Για τη διετία 2012-2013 οι πληρωμές που γίνονται για το χρέος (κεφάλαιο και τόκοι) φτάνουν τα 44 δισ. ευρώ -μετά το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου- και από αυτά τα 4/5 περίπου καταλήγουν στα ταμεία της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των οποίων ως γνωστό τα δάνεια δεν κουρεύτηκαν.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ελπίζουν στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τους 4 επόμενους μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι μόνο έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει (μάλλον μετά τις γερμανικές εκλογές) μια νέα μείωση του δημοσίου χρέους για την οποία πιέζει εδώ και καιρό το ΔΝΤ και επιθυμεί  η Ελλάδα. Διαφορετικά τα αδιέξοδα που υπήρξαν στο τέλος του 2011 σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Δημοσίου θα επαναληφθούν. Τούτο διότι μετά τη δόση μαμούθ των 53,5 δισ. στην αρχή του χρόνου δεν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται κανονικά η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα