Γ. Αλογοσκούφης : «Σε αδιέξοδο η ελληνική οικονομία»

Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 12:50

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, Eurostat, για την ανεργία, ο συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε :

«Τα νέα από τις Βρυξέλλες διαψεύδουν, για μία ακόμη φορά, τους κυβερνητικούς ισχυρι-σμούς για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Αποδεικνύεται, ότι, η κυβερνητική πολιτική έχει οδηγήσει την οικονομία σε αδιέξοδο».

«Μόνο προσωρινοί παράγοντες, όπως τα Ολυμπιακά έργα, συντηρούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας και όταν αυτοί εκλείψουν, θα φανούν οι πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας».

«Αδυναμίες που οδηγούν στο να έχουμε το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μακράν τον υψηλότερο πληθωρισμό, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών».

«Επιπλέον, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ενωσης, στην οποία οι κοινωνικές παροχές δεν έχουν κανένα σχεδόν αποτέλεσμα. Το ποσοστό αυτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώνεται μετά τις κοινωνικές παροχές από το 24% στο 15% του πληθυσμού. Στη Ελλάδα το ποσοστό τους μειώνεται μόνο από το 22% στο 21%».

«Το ελληνικό κοινωνικό κράτος δεν έχει ούτε το ένα δέκατο της απο-τελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους των υπολοίπων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Απαιτείται άμεσα η αλλαγή του στρεβλού μείγματος της οικονομικής πολιτικής και ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων του κοινωνικού κράτους. Χρειάζονται πολιτικές που θα αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας».

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τα στοιχήματα του μέλλοντος με τις αδιέξοδες εισπρακτικές και αναβλητικές λογικές που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, με τη σημερινή κατάσταση του δημόσιου τομέα και του φορολογικού συστήματος, με το σημερινό κοινωνικό κράτος. Χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική πολιτική, ένα διαφορετικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα διαφορετικό κράτος».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να προγραμματίσει, ούτε να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. Η αναποτελεσματικότητά της και η πολιτική της αδυναμία, έχουν εξελιχθεί στο μείζον πρόβλημα της χώρας. Το πρόβλημα της χώρας είναι καθαρά πολιτικό. Λύσεις υπάρχουν. Για να εφαρμοσθούν όμως χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα