Υπέρ της πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη ο Ενρίκο Λέτα

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 15:45
UPD:16:02
REUTERS/MAX ROSSI

Ο κεντροαριστερός εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.

Υπέρ της βαθύτερης πολιτικής ενοποίησης των ευρωπαϊκών κρατών τάχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, υποστηρίζοντας ότι η νομισματική ένωση δεν αρκεί.

«Μια ήπειρος όπως η δική μας δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνο με το νόμισμα», δήλωσε από το βήμα της βουλής ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως οι χώρες μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να μοιραστούν «ένα κοινό πεπρωμένο».

«Από το προ 20ετίας ευρωπαϊκό σχέδιο, μόνον ένα πράγμα έγινε: το ενιαίο νόμισμα [….] Πρέπει τώρα να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος». Σύμφωνα με τον κ. Λέτα, οι περισσότερες χώρες δεν κοίταζαν πέρα από τις εκλογές, φοβούμενες να πουν στους πολίτες τους «εγκατέλειψα ένα μικρό μέρος της κυριαρχίας» προς όφελος του κοινού οικοδομήματος.

«Ή θα έχουμε κοινό πεπρωμένο ή θα βρεθούμε στην κατάσταση των χωρών που θα προχωρούν η καθεμία μόνη της προς την παρακμή, μπροστά σε χώρες άνω του ενός δισεκατομμυρίου κατοίκων», δήλωσε αναφερόμενος στην Κίνα ή την Ινδία.

«Η Ευρώπη είναι το ταξίδι μας, γραμμένο από εμάς, είναι ο ορίζοντάς μας», είχε δηλώσει χθες Δευτέρα ο Λέτα. «Το λιμάνι προς το οποίο κατευθυνόμαστε ονομάζεται Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και το πλοίο μας είναι η δημοκρατία. Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε τα όνειρα των άλλων, έχουμε το δικό μας που είναι αυτό της ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης», είχε δηλώσει.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιταλία: Η Κάτω Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Λέτα

Την ψήφο εμπιστοσύνης της Κάτω Βουλής έλαβε η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, αποτέλεσμα συνασπισμού της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι με την κεντροαριστερά. Από τους 606 βουλευτές που ψήφισαν οι 453 είπαν «ναι». Η κυβέρνηση συνασπισμού έλαβε,όπως ήταν αναμενόμενο, την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι και του κεντρώου κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Στο μεταξύ, από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι έγινε γνωστό πως ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει συνομιλίες με τον Λέτα αύριο Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τη συνάντηση, η οποία ορίσθηκε για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου, διευκρινίζεται στην προεδρική ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα