Στα 736 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Απρίλιο οι τελικές πληρωμές προς ιδιώτες στο πλαίσιο της διαδικασίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, από την έναρξη της διαδικασίας, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Απριλίου, το ΥΠΟΙΚ έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Όπως διευκρίνισε έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των υπουργείων και εκκρεμούν, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Η δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Απρίλιο η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες, ενώ μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, η προώθηση της επίλυσης θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων έχει συμβάλει στην αύξηση του ύψους των τελικών πληρωμών από τους χρηματοδοτούμενους δημόσιους φορείς προς τον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, το μήνα Απρίλιο έγιναν τελικές πληρωμές προς τους ιδιώτες ύψους 736 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος όρος τελικών πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων.
Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης συνολικών πληρωμών επί του συνόλου των χρηματοδοτούμενων πόρων να διαμορφωθεί στο 60% τον Απρίλιο από 48% το Μάρτιο και εκτίμηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ήταν ότι η θετική πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής θα συνεχιστεί και το Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «κρίνεται σκόπιμη η εγρήγορση όλων των εμπλεκομένων ώστε να εναρμονιστούν ακόμα περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις με τις τελικές πληρωμές, που, σε συνθήκες ύφεσης, έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία και η ρευστότητά της».