ΕΣΕΕ: Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013 10:34
UPD:10:47
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Τα κρεατικά είναι φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο.

Χαμηλότερο θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών για τα Σούπερ Μάρκετ, τις Λαϊκές Αγορές και την Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), το μέσο κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού υπολογίζεται περίπου στα 99 ευρώ (98,95) για μία πενταμελή οικογένεια, μειωμένο κατά 3,35% σε σχέση με πέρυσι που ανερχόταν στα 102 ευρώ (102,38), με τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής (λαχανικά - κρεατικά) να εμφανίζουν μία πτωτική τάση η οποία προσεγγίζει το 7,85%.

Συγκεκριμένα, τα κρεατικά είναι φθηνότερα κατά 15,62% κατά μέσο όρο, ενώ οι τιμές των λαχανικών και των φρούτων κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περυσινή περίοδο.

Για τα κρεατικά υπήρχε μεγάλη ζήτηση το φετινό Πάσχα στα ντόπια αμνοερίφια με μείωση της τιμής τόσο του νωπού αρνιού (8,06%) όσο και του κατσικιού (8,33%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν το κοτόπουλο (26,30%) και η χοιρινή μπριζόλα (19,80%).

Οι τιμές στα λαχανικά παρουσιάζουν οριακή πτωτική τάση, με τα αγγούρια (30,91%) και τα κολοκυθάκια (39,45%) να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση ενώ στον αντίποδα οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το 2012, παρατηρήθηκαν στις πατάτες (63,33%) και στις ντομάτες (53,04%). Στα ίδια επίπεδα με την περυσινή εορταστική περίοδο κινούνται και τα επίπεδα των τιμών αναφορικά με διάφορα είδη Supermarket, όπως τα αναψυκτικά, τα αλκοολούχα ποτά, η φέτα, το ελαιόλαδο κ.ά.

ΕΣΕΕ
ΕΣΕΕ: Το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού το 2013

Εκτιμήσεις και συγκρίσεις του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ για τον  κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού

Πτώση και στις τιμές των νηστίσιμων εδεσμάτων

Η ΕΣΕΕ διενήργησε παράλληλα έρευνα και για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει μια πτώση των τιμών των εξεταζόμενων προϊόντων, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 9,76% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά.

Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι φθηνότερα κατά 15,0% το κιλό (φρέσκα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 23,81% ενώ και οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν κατά 25,0%,

Υποχώρηση σημειώνουν επίσης ο ταραμάς (5,17%) και οι ελιές (9,10%) ενώ το τουρσί, οι φακές και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα κινούνται στα περυσινά επίπεδα.

Ο μέσος όρος μεταβολής των τιμών αναφορικά με τα κρεατικά και τα νηστίσιμα εδέσματα, μεταξύ των ετών 2013 και 2012, παρουσίασε μία μείωση κατά 12,7% ενώ τα λαχανικά - φρούτα, όπως και τα διάφορα είδη σούπερ μάρκετ, δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με τις περυσινές τιμές τους (-0,28%).
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα