Διορθώσεις και βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την οποία προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, ζητεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
«Επιχειρείται μία ακόμα συντηρητική και υπό πολλές προϋποθέσεις τακτοποίηση των εκκρεμών λογαριασμών στις συνεχώς αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, όμως με αβέβαιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Όπως εξήγησε, δεν δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο νέο ευνοϊκότερο καθεστώς, σε εκείνους τους οφειλέτες, οι οποίοι έχουν χρέη που δημιουργήθηκαν εντός του 2013 και όσων έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των συνολικών τους υποχρεώσεων μέχρι και τις 31.12.2012.
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η παραπάνω παράλειψη αδικεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους 1,5 εκατ. ευσυνείδητους υπόχρεους, οι οποίοι θέλοντας να είναι συνεπείς απέναντι στο ελληνικό κράτος, έσπευσαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους να ενταχθούν στο τότε υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ζητεί λοιπόν στο άμεσο μέλλον να επανεξεταστεί η συγκεκριμένη διάταξη-ρύθμιση, «προκειμένου να επιβραβεύσουν εκείνους τους υπόχρεους που όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν για τις επιζήμιες συνέπειες των οφειλών τους απέναντι στο Δημόσιο και στο κοινωνικό σύνολο αλλά τουναντίον επέδειξαν μεγάλο αίσθημα ευθύνης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν».
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, σημειώνει ότι «εισάγεται μία νέα ρύθμιση ''αδυναμίας'', δηλαδή για αυτούς που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ που θα πρέπει, άγνωστο πώς, να αποδεικνύουν ταυτόχρονα, ότι μπορούν να ανταποκριθούν, αλλά έχουν δυσκολίες να πληρώσουν».
Εκφράζει επίσης τον προβληματισμό του για τη διάταξη της τελευταίας στιγμής για οφειλές προς τα ταμεία, αφού, όπως αναφέρει, «προβλέπει σε περίπτωση επαρκών καταθέσεων η οφειλή να γίνεται άμεσα απαιτητή ακόμη και σε κατάσχεση των καταθέσεων. Η ρύθμιση κατά τα άλλα θα γίνεται και πάλι σε 48 δόσεις, όμως με επιτόκιο 8,75%, ενώ θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα ενός μηνός και θα αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις και τα εισπρακτικά μέτρα».
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογραμμίζει την «τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλιστικοί φορείς αλλά και οι ασφαλισμένοι σε αυτά», επισημαίνοντας ότι «μία επιπλέον οικονομική αιμορραγία των ταμείων, λόγω μη δυνατότητας ενσωμάτωσης σε ένα ευνοϊκότερο καθεστώς των ήδη ενταγμένων ασφαλισμένων, θα αποτελέσει τροχοπέδη στη νέα προσπάθεια μεγαλύτερης ροής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών».
Σημειώνει τέλος ότι «η μορφή "κεφαλαιοποίησης" και ρύθμισης των οφειλών με τις προσαυξήσεις από την "Νέα Αρχή" και η καταβολή τους σε μηνιαίες δόσεις με κάποιες μικρές εκπτώσεις, απέχει πολύ από την πρόταση της ΕΣΕΕ για "κεφαλαιοποίηση" και "πάγωμα" των παλαιών ληξιπρόθεσμων εισφορών».