Mειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες του Δημοσίου προς ιδιώτες

Το Μάρτιο
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 18:55
UPD:19:52
EPA/TOBIAS KLEINSCHMIDT
Τα σωρευτικά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν το Μάρτιο στα 7,9 δισ. ευρώ και 244 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του έτους.

Στα 7,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν το Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς του ιδιώτες και σε 244 ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους (από 8,1 δισ. ευρώ και 723 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012).

Αναλυτικότερα από τα 7,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες το Μάρτιο τα 4,098 δισ. ευρώ οφείλονταν από Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (έναντι 4,295 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο), τα 1,902 δισ. ευρώ από νοσοκομεία (έναντι 2,012 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο), τα 1,039 δις ευρώ από τους ΟΤΑ (έναντι 1,018 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο) και τα 523 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία (έναντι 538 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο). Τέλος τα Λοιπά Νομικά Πρόσωπα του δημοσίου όφειλαν το Μάρτιο 341 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο.

Δίνοντας τα στοιχεία τη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ, παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Χαρακτήρισε επίσης θετικό και το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ τόνισε πως καλύτερη από πέρυσι είναι η δημοσιονομική εικόνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα