Κοινό σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής προτείνει ο Γ. Μαυραγάνης

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 18:16
UPD:18:23
EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ .Μαυραγάνης, από το βήμα διεθνούς ημερίδας στο Ελσίνκι.

Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η φοροδιαφυγή «δεν αποτελεί πρόβλημα κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά, όπως είπε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι πρόκειται για ένα σοβαρό διεθνές ζήτημα. Το γεγονός μάλιστα ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνεται ότι η παραοικονομία είναι περισσότερο διαδεδομένη σε σύγκριση με το κοινοτικό μέσο όρο επιβάλλει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου, πρόσθεσε.

«Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι με ποιους τρόπους η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες μέλη της, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και οι G20, θα βελτιώσουν τις πρακτικές και τις δράσεις τους για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στις εξής πρωτοβουλίες:

  • Ενίσχυση της διοικητικής συνεργασίας μέσω της ανταλλαγής των πληροφοριών. Για παράδειγμα, όπως είπε, η τυποποιημένη πρόσβαση σε πληροφορίες θα πρέπει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.
  • Βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα σε ευρωπαϊκό μέσω ενός κοινό πλαισίου δράσης.
  • Κοινή στρατηγική από την Ε.Ε. για τις τρίτες χώρες ειδικά σε θέματα φορολογικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων και των εξαρτώμενων και συνδεδεμένων εδαφών, όπως επίσης και συμφωνιών για τη φορολόγηση μη δηλωθέντων εισοδημάτων.
  • Εντοπισμός των offshore, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμένη δράση, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους και να υπόκεινται σε φορολογία, αλλά και να επιβάλλονται πολύ αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο κ. Μαυραγάνης συζήτησε για φορολογικά θέματα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα φορολογίας Αλγκίρντας Σεμέτα, ενώ το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Οικονομικών της Φιλανδίας, κα. Γιούτα Ουρπιλάινεν και με άλλους αξιωματούχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα