Μεικτά συναισθήματα και τάσεις

Ανησυχία για τα εταιρικά κέρδη τριμήνου
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:33

ΜΕΙΚΤΗ εικόνα παρουσίασαν τα διεθνή χρηματιστήρια, χθες, καθώς οι φόβοι για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και η ανησυχία για την πορεία των εταιρικών κερδών στο πρώτο τρίμηνο αντισταθμίσθηκαν από την εικόνα κατοίκων της Βαγδάτης να υποδέχονται τα αμερικανικά στρατεύματα.

Στη Wall Street, το κλίμα ξαφνικά άλλαξε καθώς οι επενδυτές, προεξοφλώντας το τέλος του πολέμου, έστρεψαν την προσοχή τους στις οικονομικές εξελίξεις, που δεν προβλέπονται ευοίωνες, αρχής γενομένης με τις ανακοινώσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

Χαμηλός τζίρος

Οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες κι αυτό βοήθησε στην εκδήλωση πωλήσεων ρευστοποίησης από μερίδα επενδυτών που προσπαθούν να τοποθετηθούν εν όψει οικονομικών εξελίξεων.

Ο δείκτης S&P

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Thomson First Call, τα κέρδη για τις μετοχές του χρηματιστηριακού δείκτη Standard & Poor's θα αυξηθούν κατά 8,5% στο πρώτο τρίμηνο, όμως αν εξαιρεθούν οι εταιρείες που σχετίζονται με την ενέργεια, τότε η ανάπτυξη των κερδών θα περιορισθεί στο 1,8%.

Το ενδιαφέρον της αγοράς παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις στο Ιράκ. «Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως ο πόλεμος τελείωσε. Πιστεύαμε πως αυτό θα συνέβαινε σε δύο ή τρεις εβδομάδες, όχι τώρα» δήλωσαν χρηματιστές στο Λονδίνο.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 100,98 μονάδες, ποσσοτό 1,22%, φθάνοντας στις 8.197,94 μονάδες. Με απώλειες 26,20 μονάδων, ποσοστό 1,89%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.356,74 μονάδες.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος στις 810 μονάδες και με κέρδη 0,3% ο δεύτερος. Στα εθνικά χρηματιστήρια, οι δείκτες κινήθηκαν οριακά: στη Φραγκφούρτη με άνοδο 0,3%, στο Παρίσι με πτώση 0,2% και στο Λονδίνο με κάμψη 0,2%.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς επισημαίνουν πως ενώ τα χρηματιστήρια μπορούν να κερδίσουν κι άλλο έδαφος βραχυπρόθεσμα, οι μετοχικές τιμές έχουν προεξοφλήσει -στο μεγαλύτερο βαθμό- την επιβάρυνση κινδύνου που έφερε ο πόλεμος στα χρηματιστήρια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να ενισχυθούν κατά 20% στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχαν προσωρινά υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: LVMH (+3,8%), Richemont (+3,7%), Roche (+3,8%), ICI (+3,4%), ING (-2,6%), Aegon (-2,6%), Allianz (+3,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα