Έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Συνεδριάζει την Πέμπτη στην Μπρατισλάβα
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013 11:03
UPD:11:19
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Βυθισμένη στην ύφεση, με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και τον πληθωρισμό να υποχωρεί, η Ευρωζώνη δείχνει έτοιμη να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της έπειτα από 10 μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% από τον Ιούλιο του 2012, ωστόσο οι πιέσεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής εντείνονται, καθώς επιδεινώνονται τα οικονομικά στοιχεία στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες υιοθετούν επιθετικά μέτρα στήριξης των οικονομιών τους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,7% τον Μάρτιο, κάτω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο του 2%. Οι οικονομολόγοι αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω πτώση του τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά ανεργίας στα πιο αδύναμα κράτη - μέλη, την Ελλάδα και την Ισπανία, έχουν σκαρφαλώσει πάνω από το 27%. Στην Ισπανία, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια, ενώ πάνω από οι μισοί νέοι κάτω των 24 ετών βρίσκονται εκτός εργασίας και στις δύο χώρες.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής έως ότου δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό τον Ιούνιο. Ωστόσο, μια μικρή πλειοψηφία αναμένει μείωση των επιτοκίων στο 0,5% στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, που θα πραγματοποιηθεί στη Μπρατισλάβα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα