Τις τελευταίες λεπτομέρειες, για το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, αναμένεται να ορίσει εντός της εβδομάδας η νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αποτέλεσμα των τελευταίων διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με την τρόικα.
Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες θα θέσουν εκτός Δημοσίου, αν μη τι άλλο, τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους έπειτα από συζητήσεις που διήρκησαν περισσότερο από 8 μήνες και θα βάλουν σε τροχιά εξόδου -έως το 2014- περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους που σήμερα απασχολούνται σε Οργανισμούς που τελούν υπό κατάργηση ή συγχώνευση.
Την ίδια στιγμή νέα οργανογράμματα με λιγότερες υπηρεσίες και διευθύνσεις υποτίθεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, τους αμέσως επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια συνολικής αναδιοργάνωσης του Δημοσίου, ενώ πέρα από αυτά υπάρχει σε πλήρη εξέλιξη ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συνταξιοδοτήσεων από το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά περισσότερο από 180.000 έως το 2015. Παράλληλα με όλα αυτά αναμένεται ότι θα υπάρξει και Συνταγματική αναθεώρηση με την οποία θα αίρεται η μονιμότητα στο Δημόσιο.
Αν θελήσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση του συγκεκριμένου προγραμματισμού θα διαπιστώσουμε ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα έχει υποσχεθεί διεθνώς -και στον εαυτό της- ότι θα υλοποιήσει αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 100 χρόνια, από τότε δηλαδή που υιοθετήθηκε η μονιμότητα και υπήρξε ένας ανασχεδιασμός, μια σημαντική αλλαγή πορείας στα μέχρι τότε ισχύοντα. Οπως γίνεται κατανοητό είναι μεγάλο το στοίχημα που έχουμε υπογράψει και έχει πολλούς γόρδιους δεσμούς στη διαδρομή...
Αν όμως χρειαστεί να καταναλώνουμε γύρω στους οκτώ μήνες συζήτησης, για καθένα από τα δύσκολα θέματα που προφανώς θα ανακύψουν στο μέλλον, τότε είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να κερδίσουμε κανένα στοίχημα, αλλά μάλλον είναι προτιμότερο να εγκαταλείψουμε από τώρα τη μάχη για να μην χάνουμε το χρόνο μας.
Και μεταξύ αυτών των θεμάτων εκείνο που έχει προτεραιότητα είναι κάποιο για το οποίο δεν μας έχει δεσμεύσει η τρόικα αλλά είναι το κυρίως ζητούμενο από τις αλλαγές αυτές. Πρόεκειται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, η οποία θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και χωρίς... μεγάλη συζήτηση.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - [email protected]