Αγώνας δρόμου για τα 8,8 δισ. ευρώ

Την Πέμπτη, στη Βουλή, το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές στην Αθήνα
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 07:00
UPD:09:58

Ζητούμενο παραμένει αν στο νομοσχέδιο ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και οι συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013.

Την Πέμπτη, εισάγεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των 8,8 δισ. ευρώ. Το κείμενο του νομοσχεδίου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (θα ψηφιστεί την Κυριακή) και θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για τις απολύσεις στο Δημόσιο καθώς και διατάξεις για τα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει ακόμα, διατάξεις για την αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, ρυθμίσεις για το λιανικό εμπόριο και το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο νέος τρόπος καταβολής ΦΠΑ και οι συντελεστές για το φόρο ακινήτων του 2013.

Βασικός στόχος του υπουργείου ήταν το πολυνομοσχέδιο να είχε ψηφισθεί πριν από τις 28-29 Απριλίου, όταν και θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group), η οποία θα εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το Μάρτιο.

Στη Βουλή την Πέμπτη «μαζικά» οι ρυθμίσεις - Ψηφίζονται έως την Κυριακή

Πηγή ανησυχίας και αυτή τη φορά είναι ο χρόνος της ολοκλήρωσης της ρύθμισης, για το Δημόσιο, για τις 15.000 αποχωρήσεις μέχρι και το τέλος του 2014, η οποία βρισκόταν, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, σε διαπραγμάτευση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, αυτό που αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης των διοικητικών δομών (σε κάποια υπουργεία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη) και, στη συνέχεια, την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο. Τούτο, διότι μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί 63.000 υπάλληλοι από τα οργανογράμματα 17 υπουργείων, ενώ ο στόχος που τίθεται είναι για 275.000 υπαλλήλους σε πρώτη φάση, από τους οποίους φέρεται να εξαιρούνται σώματα ασφαλείας και οι εκπαιδευτικοί. Η αξιολόγηση αυτών των κατηγοριών, λόγω της ειδικής φύσης των υπηρεσιών που παρέχουν, θα έχει διαφορετικό χαρακτήρα και θα γίνει από τα αρμόδια υπουργεία.

EUROKINISSI

Ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα

Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, μεταξύ του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, έκλεισαν τα προαπαιτούμενα όχι μόνο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και για τη μεγαλύτερη δόση των 6 δισ. ευρώ, που θα έρθει περί τις αρχές Ιουνίου.

Στο δημοσιονομικό σκέλος, με βάση τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου, ο όρος του μνημονίου για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου επιτυγχάνεται και με το παραπάνω, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 508 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,34 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρχει η υπόμνηση ότι η τήρηση των στόχων του προϋπολογισμού ισχύει για κάθε τρίμηνο
και ότι κάθε παρέκκλιση ενεργοποιεί τη ρήτρα αυτόματης διόρθωσης.

Οι βασικότερες απαιτήσεις τις τρόικας από το ΥΠΟΙΚ έχουν να κάνουν με τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση με συγκεκριμένα μέσα, και στο πολυνομοσχέδιο πρέπει να περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, οι οποίες θα θεσμοθετούν την αυτονομία Γενικής Γραμματείας Εσόδων, με παράλληλη ενίσχυσή της με 2.000 άτομα, τα οποία θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί μέχρι και το τέλος Ιουνίου. Η νέα υπηρεσία θα έχει και αρμοδιότητα ελέγχων, αφαιρώντας ένα κομμάτι των αρμοδιοτήτων από το ΣΔΟΕ. Επίσης, προβλέπεται μια εύκολα προσβάσιμη ιστοσελίδα, για να επιβάλει τη λογοδοσία προς το κοινό, μέσω της δημοσίευσης των συνοπτικών στατιστικών σε βασικούς δείκτες απόδοσης, του αριθμού των περιπτώσεων φοροδιαφυγής που αποστέλλονται στη Μονάδα Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών και σε ποινική δίωξη από τη φορολογική διοίκηση.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δέσμευση ότι, μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και εισφορών στις εφορίες και στα Ταμεία σε 48 δόσεις, δεν θα υπάρξει άλλη παρόμοια αμνηστία για τους φορολογουμένους που δεν θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην ίδια σύσκεψη συμφωνήθηκε, επίσης, να εξεταστούν, τον Ιούνιο, τα αιτήματα της κυβέρνησης -για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και την επανεξέταση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης εφαρμογής των μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που υιοθετήθηκαν το Δεκέμβριο, αλλά και των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το 2015 και 2016. Αυτό όμως θα είναι μέρος των εκθέσεων που γράφονται παράλληλα σε Ε.Ε. και ΔΝΤ και πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πριν από το τέλος Μαΐου.

Ρυθμίσεις για το λιανεμπόριο και την αγορά φαρμάκων

Μέσα στα προαπαιτούμενα για τη δόση των 6 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται και μια σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν στο λιανικό εμπόριο, αλλά και στο ωράριο των καταστημάτων. Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος. Με τον τρόπο αυτόν, δίνεται η δυνατότητα για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρο που συναντά την έντονη αντίδραση μεγάλης μερίδας του εμπορικού κόσμου.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, με τις οποίες θα αλλάζει ο χάρτης των ρυθμίσεων για το λιανικό εμπόριο. Θα υπάρχουν μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν στο να επιτρέψουν σε μια ευρύτερη κατηγορία των εμπορευμάτων να πωλούνται από πιο αποτελεσματικούς λιανοπωλητές και να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος. Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο ειδικές ρυθμίσεις λιανεμπορίου (όπως οι κανόνες τιμολόγησης, πωλήσεων και σήμανσης), αλλά, επίσης, στους κανόνες στη μεταφορά και των υγειονομικών διατάξεων που εφαρμόζονται στα σημεία λιανικής πώλησης. Συνδυασμένα, τα μέτρα θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση των τιμών και σε περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές.

Στον τομέα των φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να εγγυηθεί ότι, μέχρι και το τέλος Ιουνίου, θα ισχύσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλες τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι υποχρεωτική και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον το 90% όλων των ιατρικών πράξεων που καλύπτονται από δημόσιους πόρους (φάρμακα, παραπομπές, διαγνωστικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις) σε εξωνοσοκομειακές εξετάσεις. Η επέκτασή της σε όλες τις υποδομές του ΕΣΥ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Επίσης, μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου, θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές συνταγογράφησης. Θα πρέπει, τέλος, να συνεχίσει να στέλνει αναλυτικές μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου για τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στις εγκαταστάσεις του ΕΣΥ και από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΠΥ παρόχους, σε Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Ενημέρωση ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση από την κυβέρνηση, για το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα, ζητεί το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως μπορεί το περιεχόμενό του «να είναι γνωστό στο γενικό του πλαίσιο, αλλά οι λεπτομέρειες έχουν καθοριστική σημασία». Η Ιπποκράτους γνωστοποίησε, χθες, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας μίλησε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά επέμεινε πως «είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο στο νομοσχέδιο να περιληφθούν και μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας -υπενθυμίζει ότι υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση του Κινήματος- και μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων. Επίσης, στη φάση διαμόρφωσης του νομοσχεδίου, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθούν -σε συνεννόηση με την τρόικα- μια σειρά από κρίσιμα σημεία, «σχετικά με τις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά». Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι η αφετηρία «για μια συνολική κοινοβουλευτική συζήτηση για την πορεία της χώρας, την τρόικα, την Κύπρο κ.λπ.», η οποία πρέπει να γίνει πριν από το Πάσχα.

Το έτερο κόμμα της συγκυβέρνησης, η ΔΗΜΑΡ, κάλεσε την τρόικα «να αντιληφθεί και να αποδεχθεί ότι η ελληνική κοινωνία εξαντλεί τα όριά της και η οικονομία χρειάζεται ανάσες». Για τη ΔΗΜΑΡ, «η στοχευμένη μείωση φόρων είναι απαραίτητη».

Συνάντηση με τον κ. Γ. Στουρνάρα

Μετά την αξίωση του ΠΑΣΟΚ, για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί αύριο το απόγευμα με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, Φίλιππο Σαχινίδη και Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Τάσος Δασόπουλος - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα