Ολάντ: «Οχι» σε μια Ευρώπη - αναμορφωτήριο

«Η παραμονή στη λιτότητα καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη»
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 23:35
UPD:29/03/2013 00:52
REUTERS/HANDOUT

«Σήμερα η παράταση της λιτότητας δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Ολάντ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η λιτότητα καταδικάζει την Ευρώπη σε έκρηξη και ενθαρρύνει την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, διεμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση France 2.

«Σήμερα η παρατεταμένη λιτότητα δημιουργεί τον κίνδυνο να μην επιτυγχάνεται η μείωση των ελλειμμάτων και τη βεβαιότητα ότι θα έχουμε αντιδημοφιλείς κυβερνήσεις τις οποίες οι λαϊκιστές θα καταπιούν την κατάλληλη στιγμή», τόνισε ο Ολάντ.

Συνεχίζοντας είπε ότι κατανοεί το ότι οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να είναι αυστηρές, ωστόσο σημείωσε πως το να επιμένουν στη λιτότητα είναι σαν να καταδικάζουμε την Ευρώπη σε έκρηξη.

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι δεν θα ακολουθήσει μια πολιτική που οδηγεί την Ευρώπη στη λιτότητα. «Δεν θέλω η Ευρώπη να είναι ένα αναμορφωτήριο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις γαλλογερμανικές σχέσεις, έκανε λόγο για «μια φιλική ένταση», πρόσθεσε όμως ότι το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «μια υποχρέωση και οι δυο για να προχωρήσει μπροστά η Ευρώπη».

Επίσης επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία δεν θα επιτύχει το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013, όπως είχε δεσμευτεί στους ευρωπαίους εταίρους της.

«Δεν θα πετύχουμε το 3%, καθώς αν πιέσουμε τους ρυθμούς θα αναιρέσουμε την ελπίδα μιας επιστροφής στην ανάπτυξη», εξήγησε.

DAILYMOTION/PRÉSIDENCE DE LA RÉPUBLIQUE
Συνέντευξη Φρ. Ολάντ

Η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην κρατική τηλεόραση France 2.

Όσον αφορά στα γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι, ο Ολάντ είπε ότι οι 4.000 γάλλοι στρατιώτες θα αρχίσουν να αποχωρούν στο τέλος Απριλίου και δεν θα είναι πάνω από 2.000 τον Ιούλιο ενώ στο τέλος του έτους θα φτάσουν τους 1.000.

«Πετύχαμε τους στόχους μας στο Μάλι», σημείωσε, «με εξαίρεση την απελευθέρωση των 15 γάλλων ομήρων, ένας εκ των οποίων θεωρείται νεκρός στην Αφρική».

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε τους ομήρους μας, θα συνεχίσουμε όμως να ερευνούμε», πρόσθεσε.

Μάλιστα δήλωσε ότι η Γαλλία θέλει εκλογές στο Μαλί στο τέλος Ιουλίου και θα είναι ανυποχώρητη στο θέμα αυτό.

Πάντως αρνήθηκε ότι η Γαλλία αναζητεί υποψηφίους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές στο Μαλί. «Ο καιρός που η Γαλλία επέλεγε τους αρχηγούς κρατών στην Αφρική έχει παρέλθει», τόνισε.

Αναφορικά με τη Συρία, ο γάλλος πρόεδρος είπε πως η χώρα του δεν θα προμηθεύσει όπλα στους αντάρτες, αν δεν έχει τη βεβαιότητα για ένα «πλήρη έλεγχο» της κατάστασης από τη συριακή αντιπολίτευση.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προμήθεια όπλων όταν τεθεί τέρμα στο εμπάργκο, αν δεν υπάρξει η βεβαιότητα ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν από τους νόμιμους αντιφρονούντες και δεν θα πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών», τόνισε.

«Προς το παρόν, δεν έχουμε τη βεβαιότητα αυτή, και δεν θα το κάνουμε όσο δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κατάστασης από την αντιπολίτευση», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα