Άσμουσεν: Πολύ χαλαρή η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Περιορισμένης αποτελεσματικότητας η μείωση των επιτοκίων
Κυριακή, 21 Απριλίου 2013 07:36
UPD:09:47
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να περικόψει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, εάν τα στοιχεία δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο η αποτελεσματικότητα των μειώσεων αυτών είναι περιορισμένη διότι δεν περνούν στην οικονομία κατά τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, υποστήριξε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν.

Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Άσμουσεν είπε ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ήδη πολύ χαλαρή.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%.

Για ανεπιθύμητες συνέπειες των προγραμμάτων προειδοποιεί η Λαγκάρντ

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Συζήτηση στο ΔΝΤ για τα σχέδια σωτηρίας κρατών

Στο παρελθόν οι σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προκαλούσαν μαζικές διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης. Το Σάββατο όμως, ορισμένοι μόνο Αιθίοπες διαμαρτυρήθηκαν για την αδικία που θεωρούν ότι υφίστανται από τις παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις. Στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον τονίστηκε ότι πρέπει να παρακολουθούνται οι ανεπιθύμητες συνέπειες, από τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης, που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει ότι το Ταμείο θα πρέπει να παρακολουθεί τις ανεπιθύμητες συνέπειες που ενδέχεται να έχουν τα σχέδια αντιμετώπισης της κρίσης που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες ώστε να διασφαλίσει ότι με τον τερματισμό των μέτρων αυτών δεν θα προκληθεί «σοκ» στις αναδυόμενες χώρες.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής που συνδυάζουν την επαναγορά ομολόγων και πολύ χαμηλά, σχεδόν μηδενικά επιτόκια», αναφέρει η κ. Λαγκάρντ σε κείμενό της με το οποίο καθορίζει την ατζέντα του ΔΝΤ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πολιτική αυτή μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες τροφοδοτώντας τη ροή κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες χώρες, με κίνδυνο να διαταραχτεί η αγορά συναλλάγματος και να διογκωθεί η τιμή ορισμένων ομολόγων.

«Πολλές αναδυόμενες χώρες ανησυχούν για το πιθανό σοκ που μπορεί να πλήξει το χρηματοπιστωτικό σύστημά τους εάν αποσυρθούν γρήγορα σημαντικά κεφάλαια από την οικονομία τους», προσθέτει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα