Για τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας και επισφαλούς πιστωτικής φούσκας από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην έκθεσή του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος (Global Financial Stability Report), το ΔΝΤ τονίζει ότι χρειάζεται επειγόντως η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προτού να υλοποιηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.
Στην έκθεση το ΔΝΤ αναφέρει ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων -που αποσκοπεί στην τόνωση της ανάπτυξης, στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, των δαπανών και των επενδύσεων- αποτελεί «ουσιαστική στήριξη» για την οικονομική ανάπτυξη και θα πρέπει να συνεχιστεί. Από την άλλη πλευρά, όμως, ενδεχομένως να συνοδεύεται και από «αρνητικές συνέπειες», όπως το υπερβολικό εταιρικό χρέος, μια χρηματιστηριακή φούσκα και ριψοκίνδυνες επενδύσεις από συνταξιοδοτικά ταμεία.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, προς το παρόν είναι ελάχιστες οι ενδείξεις δημιουργίας μιας νέας φούσκας, απευθύνει όμως έκκληση στη Φέντεραλ Ριζέρβ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να παρακολουθούν στενά τις προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, καθώς η δημιουργία μιας νέας φούσκας θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει εκ νέου τις αγορές.
Βελτίωση των συνθηκών
Σε βραχυπρόθεσμη βάση, το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διακρίνοντας βελτίωση των συνθηκών. «Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί σημαντικά μέσα στους τελευταίους έξι μήνες», αναφέρεται στην έκθεση, εστιάζοντας στην άνοδο των τιμών σε διάφορα στοιχεία ενεργητικού, γεγονός που θα αποτελέσει ακόμη ένα στήριγμα για την παγκόσμια ανάκαμψη.
ΔΝΤ
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι καλύτερα απ’ ό,τι βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις, ενώ στηρίζει τη «νομισματική επανάσταση» -όπως την αποκαλεί- της Ιαπωνίας, εκφράζοντας όμως ανησυχίες για τις έμμεσες συνέπειες των υπερχαλαρών μέτρων που προωθούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.
Οπως αναφέρει το ΔΝΤ, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών, ειδικά στην Ευρώπη, για τη στήριξη του ευρώ και την απομάκρυνση του κινδύνου άμεσης κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος βοήθησαν αρκετά. Στις ΗΠΑ η αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, όπως και η συνέχιση των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.
Ομως η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών κινδύνων δεν έχει ακόμη «μεταφραστεί» σε ταχύτερη και με διάρκεια οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει το ΔΝΤ, κατά συνέπεια οι κίνδυνοι αντιστροφής του κλίματος παραμένουν υψηλοί. «Καθώς οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν υποτονικές, η βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να διατηρηθεί μέσω πρόσθετων δράσεων που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους, που απειλούν τη σταθερότητα και προωθούν τη συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης», τονίζεται στην έκθεση.
Ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις
Οσον αφορά στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση των τραπεζών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι οι Αρχές θα πρέπει τώρα να αρχίσουν να μελετούν τις έμμεσες συνέπειες από την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς ενθαρρύνει ορισμένους επενδυτές προς ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις.
Τα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής χαλάρωσης και διοχέτευσης ρευστότητας από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες θα συζητηθούν από τους εκπροσώπους του G20, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον.