Στη σκιά των 3M και Coca-Cola

Φρέναραν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πέμπτη, 17 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:31

ΔΥΟ μετοχές, των 3M και Coca-Cola, παρέσυραν τη Wall Street σε πτωτική πορεία χθες, με τους Αμερικανούς επενδυτές να δείχνουν εξαιρετικά νευρικοί στην πορεία των επιχειρηματικών κερδών του πρώτου τριμήνου, αγνοώντας τα θετικά αποτελέσματα των γιγάντων της τεχνολογίας Microsoft Corp, Intel Corp.

Οι δύο πρώτες μετοχές έχουν ισχυρή επιρροή στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και η πτώση τους ήταν φυσικό να έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Από την άλλη, οι δείκτες τεχνολογίας έδειξαν αντιστάσεις στις πιέσεις, αν και δεν απέφυγαν τις απώλειες. Οι μετοχές των 3M και Coca-Cola κατέγραφαν απώλειες της τάξης του 3,9% και 6,2%, αντίστοιχα.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 144,75 μονάδες, ποσοστό 1,72%, φθάνοντας στις 8.257,61 μονάδες. Με άνοδο 3,71 μονάδων, ποσοστό 0,27%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.394,72 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την τριήμερη ανοδική πορεία τους χθες καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν κέρδη εν όψει των αργιών του Πάσχα.

Θολές προοπτικές

Εμπειρογνώμονες της αγοράς ανέφεραν πως οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν πως τα χρηματιστήρια εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για το τρέχον διάστημα καθώς τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ικανοποιούν οριακά τις προσδοκίες της αγοράς, αφήνοντας τις προοπτικές θολές για το 2003.

«Οι αγορές δείχνουν υπερτιμημένες τώρα και δεν βλέπω προοπτική για περαιτέρω κέρδη μέχρις ότου το μακρο-οικονομικό περιβάλλον σταματήσει να δείχνει σημάδια επιδείνωσης», ανέφερε ο Ζαν-Φρανσουά Κοβέ, της χρηματιστηριακής ETC στο Παρίσι.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,09% και 1,06%, αντίστοιχα, αντανακλώντας την πτώση των εθνικών δεικτών (-1,58% στο Λονδίνο, -0,9% στο Παρίσι και -1,06% στη Ζυρίχη).

Βρετανικές τράπεζες

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Lloyds TSB (-4,8%) έπειτα από την προειδοποίηση για τις προοπτικές της αγοράς στέγης και της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών στη Βρετανία. Με απώλειες έκλεισαν και οι βρετανικές τράπεζες Abbey National και Barclays (-4%), η βελγική Dexia (-1,7%), η ABN Amro (-1%), η Tesco (-5,8%), η BAE Systems (-4,4%), ενώ οι μετοχές των Thomson και GUS ενισχύθηκαν κατά 6% και 6,8%, αντίστοιχα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα