Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Δεν υπήρχε εναλλακτική για Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή

Ανακοίνωση για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με ίδιους πόρους
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013 18:08
UPD:18:34
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αυτά ήταν τα μόνα μέτρα που η εφαρμογή τους δεν απαιτούσε χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενώ προστίθεται πως η Κεντρική Τράπεζα εφάρμοσε, ως όφειλε, αυτές τις πολιτικές χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στη λήψη τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup για εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής από ίδιους πόρους, δεν υπήρχε οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή πέραν της χρήσης των συγκεκριμένων μέτρων εξυγίανσης που χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, αυτά ήταν τα μόνα μέτρα που η εφαρμογή τους δεν απαιτούσε χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους ενώ προστίθεται πως η Κεντρική Τράπεζα εφάρμοσε, ως όφειλε, αυτές τις πολιτικές χωρίς ωστόσο να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στη λήψη τους.

Με αφορμή αναφορές σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών, η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου αναφέρει πως το έγγραφο αυτό αφορά γνώμη της Κεντρικής κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το πλαίσιο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Το πλαίσιο αυτό περιελάμβανε σειρά νομοσχεδίων, εκ των οποίων και το νομοσχέδιο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων, που περιλαμβανόταν στις πρόνοιες του προκαταρκτικού μνημονίου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, το οποίο είχε συμφωνηθεί με την τρόικα το Νοέμβριο του 2012 και έθετε ως τελική ημερομηνία θέσπισης του την 31η Ιανουαρίου 2013.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα