Περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης πετρελαίου «βλέπει» η ΙΕΑ

Μείωση της εκτιμώμενης ημερήσιας παραγωγής κατά 25.00 βαρέλια
Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 11:55
UPD:12:39
Reuters/SHANNON STAPLETON

Σε νέα υποβάθμιση των προοπτικών της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), προειδοποιώντας για νέα κάμψη της ζήτησης στην Ευρώπη εξαιτίας της κυπριακής κρίσης.

Στη μηνιαία έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΙΕΑ μειώνει την εκτιμώμενη ημερήσια ποσότητα παραγωγής στα 795.000 βαρέλια/ημερισίως, από 820.000 βαρέλια που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη για το 2013.

Η υποβάθμιση αυτή αντανακλά την εξαιρετικά εξασθενημένη ζήτηση από τις προηγμένες χώρες, ιδίως τις ευρωπαϊκές, όπου η ζήτηση το 2013 αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την ΙΕΑ.

«Κάθε φορά που η εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας ή η σφοδρότητα της κρίσης χρέους έρχεται στην επικαιρότητα, επιφέρει ένα μικρό πλήγμα στην κατανάλωση πετρελαίου», σχολιάζει στους FT ο επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου της ΙΕΑ, Αντουάν Χαλφ.

Επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά πετρελαίου προβλέπει και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) στη μηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, υποβάθμισε την αναμενόμενη παραγωγή για το 2013 στα 40.000 βαρέλια ημερησίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα