Δύο στους τρεις Αμερικανούς θέλουν τον Keystone XL

Δημοσκόπηση Pew
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013 11:23
UPD:11:23
Reuters/HANDOUT

Η δημοσκόπηση του Pew δεν αφορούσε μόνο τον αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες 830.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

A- A A+

Υπέρ της κατασκευής του αμφιλεγόμενου αγωγού Keystone XL που θα συνδέει την πετρελαιοφόρο άμμο του Καναδά με αμερικανικά διυλιστήρια, στον Κόλπο του Μεξικού, τάσσονται δύο στους τρεις Αμερικανούς, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Pew Research Center.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.501 ενηλίκων, στα μέσα Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τη ρήξη αγωγού στο Άρκανσο, που πυροδότησε την εκκένωση κατοικιών και πλημμύρισε με αργό πετρέλαιο δρόμους σε κατοικημένες περιοχές. Το 66% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επιθυμούν την κατασκευή του τεράστιου αγωγού, ενώ μόνο το 23% είπαν ότι τάσσονται κατά των σχεδίων.

Εν μέσω διαδηλώσεων ανά την αμερικανική επικράτεια, ο Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» για την κατασκευή του Keystone XL, μετά και από τη δημοσιοποίηση προσχεδίου έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το οποίο ο αγωγός θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος αμφισβήτησαν το πόρισμα. Χαρακτηρίζοντας τον αγωγό ως το πιο καταστροφικό ενεργειακό έργο στα χρονικά, υποστηρίζουν ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην κλιματική αλλαγή αυξάνοντας δραματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Λένε επίσης ότι, με βάση την προταθείσα πορεία του, ο αγωγός θα διασχίζει 1.000 σώματα νερού σε τρεις αμερικανικές πολιτείες. Προειδοποιούν ότι μια ρήξη θα μπορούσε να απειλήσει τα αποθέματα πόσιμου νερού και τις καλλιέργειες, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον.

Κλιματική αλλαγή και fracking

Η δημοσκόπηση του Pew δεν αφορούσε μόνο τον αγωγό, ο οποίος θα μεταφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες 830.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, αλλά και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Αμερικανοί εμφανίζονται μάλλον διχασμένοι, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου με τη μέθοδο του fracking, στην οποία έχουν αποδοθεί μικροσεισμοί.

Συγκεκριμένα, το 69% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως πλέον υπάρχουν απτές ενδείξεις ότι η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, μια αύξηση 2% σε σχέση με δημοσκόπηση του 2012. Επίσης, το 48% τάσσονται υπέρ του fracking (υδραυλική διάρρηξη), ενώ άλλο ένα 38% τάσσονται κατά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή